Publicaties
Arjan Knottnerus, FieldTurf Benelux

Alles wat u als amateurclub moet weten over kunstgras

Arjan Knottnerus is directeur van FieldTurf Benelux, ’s werelds grootste kunstgrasproducent. Hij deelt op de website van de BAV zijn kennis over alles wat met (kunst)gras te maken heeft.

U houdt van uw leden, u houdt van uw sportcomplex en u houdt (als het goed is) ook zeker van uw velden. Grote kans dat u binnen uw verenging de komende jaren wordt geconfronteerd met ingrijpende maatregelen op uw velden. Steeds meer verenigingen komen hierbij in aanraking met de nieuwaanleg of renovatie van een kunstgras voetbalveld. Gezien de terugtrekkende beweging van de overheid bent u aan zet en is het dus van belang dat u een weloverwogen keuze maakt bij de aanleg van een kunstgras voetbalveld!

Kunstgrasvelden worden sinds 15 jaar op de Nederlandse amateur voetbalvelden aangelegd. Sinds de aanleg van de eerste “hockey-achtige” zandvelden is er veel veranderd. Eind jaren ‘90 waren er diverse kunstgras leveranciers die in ons land goed vertegenwoordigd werden door goedgebekte snelle verkopers. De verkoper trok met een mooi gamma aan kunstgrasstalen door het land, had bij ieder matje wel een verhaal. Aan het einde van het liedje kocht men een kunstgras toplaag op basis van een keer een rondje over een veld (dat vaak nog geen half jaar lag), maar vooral ook de blauwe ogen van de vertegenwoordiger: simpeler kan niet, maar het werkte.

Dit landschap van vragen, vergelijken en kiezen is aan het verdwijnen. We begeven ons momenteel in een aanbestedingsmarkt waarbij de hele markt zich heeft vastgeklampt aan het “FIFA Quality Concept”. Prachtige FIFA normen die voorschrijven waar de kwaliteit van een kunstgrasveld aan moet voldoen. Kunstgrassystemen die voldoen aan de FIFA eisen worden vermeld op de Nederlandse Sportvloerenlijst. Pik je bij de aanleg van een kunstgrasveld een systeem van de lijst: dan kan je met een gerust hart slapen: je koopt een topproduct dat voldoet aan de FIFA 2 star normen, of toch niet?

Binnen het FIFA Quality Concept is een breed pallet aan smaken kunstgras verkrijgbaar. Voor ieder wat wils zou je zeggen. Maar kun je als vereniging ook objectief beoordelen hoe je de gewenste of hoogste kwaliteit krijgt? Uitgebreide duurzaamheidstesten, verouderingstesten en performancetesten zijn geïntegreerd in de productontwikkeling van de industrie, maar ontbreken op dit moment in het beoordelingsmodel conform het FIFA Quality concept.

Als u weet dat van uw totale aanneemsom ca. 30% (bij nieuwbouw) en ca. 50% (bij renovatie) ten goede komt aan de productie van de kunstgrasvezel, dan heeft u dus wel degelijk iets te kiezen. De kwaliteit van de kunstgrasvezel wordt bepaald door het PPG principe: Polymeer (hoogwaardige grondstoffen), Proces (efficiency) en Geometrie (vorm). Het is zaak dat u de juiste vezel kiest die past bij uw sportieve ambities nu, maar ook over 8 jaar. De kunstgrasproducenten hebben een schat aan R&D informatie en tools met u te delen die verder gaan dan de normen van FIFA Quality Concept.

Kortom, u heeft wat te kiezen: Terug naar de blauwe ogen van de kunstgrasvertegenwoordiger nieuwe stijl!’

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'