Publicaties
KNVB Zeist

KNVB: Geen zondag vierde klasse in West II

Vanaf het seizoen 2019/’20 wordt er geen 4e klasse op zondag in West II meer aangeboden voor standaardteams. De laatste jaren liep het aantal deelnemende teams in deze competitie sterk terug en dit had negatieve gevolgen op het voetbalplezier van de overgebleven deelnemers. Voor de 3e klasse op zondag in West II ligt er voor het seizoen 2020/’21 hetzelfde plan.

Na onderling overleg met betrokken clubs, spelers, trainers en competitieleiders heeft de KNVB nu besloten om hier iets aan te doen en de 4e klasse zondag in West II niet meer aan te bieden.

Aanleiding
Al enige jaren is er in district West II de ontwikkeling gaande dat veel verenigingen met hun standaardteam overstappen van de zondag naar de zaterdag. Dit heeft negatieve gevolgen voor de competities op zowel de zondag als de zaterdag. De afname van het aantal teams op zondag zorgt voor grotere reisafstanden en minder competitieve competities.

Ook voor de competitie op zaterdag heeft dit gevolgen. Sterke teams die vanuit de zondag naar de zaterdag gaan, beginnen daar onderin de voetbalpiramide. De kwaliteit van deze teams is vaak hoger, waardoor de strijd om het kampioenschap in de laagste divisies op zaterdag minder spanend wordt.

Uitgebreid onderzoek
Om te komen tot dit besluit is er uitgebreid onderzoek gedaan. Zo zijn er ruim 6000 voetballers, spelend in een standaardteam in West II, ondervraagd middels een vragenlijst. Hiernaast zijn er ook verschillende bijeenkomsten georganiseerd voor voetballers en met bestuurders en trainers van zowel zaterdag- als zondagclubs. De input van deze bijeenkomsten is meegenomen in het uiteindelijke besluit.

Voor de 3e klasse op zondag in West II ligt er voor het seizoen 2020/’21 hetzelfde plan.

Meer op KNVB.nl

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'