Publicaties

Afschaffing salderingsregeling: wel of geen zonnepanelen plaatsen?

Salderen kun je leren! De salderingsregeling werd in 2004 als tijdelijke maatregel ingevoerd om de opwek van zonnestroom te stimuleren. Hoe werkt salderen ook alweer? Met een klein rekenvoorbeeld is het snel duidelijk:

Stel dat uw vereniging 10.000 kWh. stroom per jaar verbruikt, en daarvan produceert u met zonnepanelen op eigen dak 6.000 kWh., dan moet u aan het einde van het jaar 4.000 kWh. afrekenen met uw energieleverancier. De ingekochte stroom wordt tegen hetzelfde tarief (inclusief belastingen!) weggestreept tegen de zelf-opgewekte zonnestroom. Het moment van opwekken is niet belangrijk: zomer, herfst, ochtend, middag – allemaal prima, het gaat om de administratieve verrekening over een jaar.

Produceren uw zonnepanelen in hetzelfde rekenvoorbeeld 12.000 kWh. terwijl u maar 10.000 kWh. verbruikt, dan is er sprake van overproductie (feitelijk hebt u te veel zonnepanelen). Die overproductie levert u terug aan uw leverancier, de zogenaamde teruglevering. Daarvoor krijgt u een schamele vergoeding, die stroom kunt u beter onder eigen dak gebruiken.

Tegenwoordig brengen de meeste leveranciers ook nog terugleverkosten in rekening voor de zonnestroom die u overdag produceert en niet nodig hebt.

Voetbalverenigingen gaan naar een situatie toe waarbij zoveel mogelijk zonnestroom onder eigen dak moet worden gebruikt. Bijvoorbeeld door overdag het warme water voor de douches te produceren, overdag de kantine al voor te verwarmen of te koelen.

Salderingsregeling vervalt per 01-01-2027
In het regeerakkoord is opgenomen dat per 1 januari 2027 de salderingsregeling vervalt. Gezien het afnameprofiel van een voetbalvereniging is dat niet gunstig, omdat uiteraard de meeste stroom in de avonduren wordt verbruikt als er getraind en gedoucht wordt en de veldverlichting brandt.

Vanaf 01-01-2027 produceren uw zonnepanelen overdag nog steeds zonnestroom, maar wordt het niet meer verrekend op uw jaarrekening. Hebben zonnepanelen dan nog wel nut?

Aanpassing in denkwijze en techniek
Zolang salderen er is, wordt het energienet eigenlijk als opslag gebruikt. Maar dat vervalt, dus zullen we sneller naar fysieke opslag op locatie gaan, in de vorm van batterij- of accusysteem. Dat wordt pas financieel rendabel als de saldering vervalt. Tot dat moment is een investering in een batterijsysteem niet rond te rekenen.

De innovaties op het gebied van energieopslag gaan hard. Tegen 2027 is er ongetwijfeld een goede en betaalbare variant op de markt.

Het is ongekend hoe snel het energielandschap verandert. Ook uw vereniging staat voor grote uitdagingen op dit vlak.

Maar ook het gedrag moet aangepast: voetbalverenigingen gaan naar een situatie toe waarbij zoveel mogelijk zonnestroom onder eigen dak moet worden gebruikt. Bijvoorbeeld door overdag het warme  water voor de douches te produceren, overdag de kantine al voor te verwarmen of te koelen. Met verlichting kan dit uiteraard niet, dat gebruikt u in de donkere uren.

We bewegen dus richting een eigen energiehuishouding op de club, waarbij slimme sturing  de ‘scheidsrechter’ wordt: alle technieken staan met elkaar in verband, de stroom wordt in de goedkope uren van de dag opgewekt én opgeslagen om in de duurste uren van de dag – altijd tussen 18.00 en 22.00 uur ’s avonds ingezet te worden.

Is een investering in zonnepanelen nog rendabel?
Het antwoord is volmondig ‘ja’! Zeker in deze tijd, nu de prijs voor zonnepanelen enorm is gedaald, de stroomprijs hoog blijft  en er via de BOSA 40% subsidie verkrijgbaar is. Daarmee ligt de gemiddelde terugverdientijd nog steeds op maximaal 5 jaar. De resterende salderingsperiode verdient u al een flink deel van de investering terug en in de tussentijd kunt u aan de slag met de benodigde technische aanpassingen voor de jaren erna.

Zolang de salderingsregeling er is, is een vast contract het beste voor uw vereniging omdat u dan tegen een vaste prijs saldeert. Bij een dynamisch contract zijn er overdag vaak negatieve prijzen, wat feitelijk betekent dat u betaalt voor de opgewekte zonnestroom.

Denk aan de vorm van uw energiecontract
Zolang de salderingsregeling er is, is een vast contract het beste voor uw vereniging omdat u dan tegen een vaste prijs saldeert. Bij een dynamisch contract zijn er overdag vaak negatieve prijzen, wat feitelijk betekent dat u betaalt voor de opgewekte zonnestroom.
Bij SportStroom is het nog mogelijk een vast contract zonder terugleverkosten te krijgen tot 01-01-2027. Daar wordt veel gebruik van gemaakt.

De ontwikkelingen gaan hard
Het is ongekend hoe snel het energielandschap verandert. Ook uw vereniging staat voor grote uitdagingen op dit vlak. U kunt altijd bij SportStroom aankloppen voor advies of kennis. Die delen we graag, want waar uw bestuur mee worstelt, is bij een andere club al opgelost.

Als u met SportStroom wilt doorpraten, dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier op de website van SportStroom


Dit is een gesponsorde bijdrage van SportStroom.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'