Energie blijft duur – wat is de beste contractvorm?
Energie is een van de grootste kostenposten voor elke voetbalvereniging, zeker de laatste jaren. Gelukkig zijn de prijzen het achterliggende jaar gedaald, maar zowel netbeheerkosten als belastingen blijven stijgen. Energie zal almaar duurder blijven worden. Welke contractvorm past het beste bij uw vereniging?
De totale energiekosten bestaan uit meerdere componenten: de leveringskosten, de netbeheerkosten, de energiebelastingen en BTW. Alleen de leveringskosten zijn onderhandelbaar, u bepaalt zelf wie uw leverancier is. Alle overige kosten worden jaarlijks vastgesteld door netbeheerders en overheid en zijn voor iedereen gelijk.
Voor het leveringsdeel is een veelvoud aan varianten energiecontracten beschikbaar: vaste tarieven, variabele tarieven of dynamische tarieven. Nu de salderingsregeling intact blijft, brengen steeds meer energieleveranciers terugleverkosten in rekening voor overdag geproduceerde en aan het net geleverde zonnestroom óf krijgt u hogere tarieven aangeboden dan klanten zonder zonnepanelen.
Om een goede afweging voor een bepaalde contractvorm te kunnen maken, moeten we eerst stilstaan bij de kenmerken van een voetbalvereniging. Deze kenmerken zijn:
- Een voetbalvereniging kent lage gebruiksuren (vergelijken met thuis of kantoor)
- Een voetbalvereniging is niet flexibel in keuzes m.b.t. energieverbruik: de gebruiksmomenten van de accommodatie liggen grotendeels vast. Aan het begin van het seizoen wordt de planning en avond- of dagindeling gemaakt en daar wordt verder niet veel vanaf geweken.
- elke sportvereniging verbruikt energie op de duurste momenten: de meeste verenigingen zijn in de avonduren in gebruik én in de weekenden. Stroom en gas zijn het duurst op de momenten dat er de meeste vraag naar is, dus tussen 7.00 en 09.00 uur ’s morgens en vanaf 18.00 – 23.00 uur ’s avonds.
Verder is van belang te weten wat de energielasten zijn. Bij een vaste prijs is dat helder: uw totale jaarkosten worden verdeeld in 12 gelijke delen: het maandelijkse voorschot. Dat is goed te begroten, u weet van tevoren met welke kosten u rekening moet houden. Bij variabele tarieven is dat niet het geval en bij dynamische tarieven al helemaal niet.
Welke contractvorm het beste bij uw vereniging past, is afhankelijk van verschillende factoren. Steeds belangrijker hierbij is de vraag of u zonnepanelen op het dak hebt of voornemens bent die binnenkort te plaatsen.
SportStroom heeft de diverse contractvormen overzichtelijk op een rijtje gezet: https://www.sportstroom.nl/contractvormen/
Het beste energiecontract is dus altijd maatwerk. Let ook goed op verborgen kosten als vastrecht en deelname- of afnamekosten aan een collectief.
Het energiecollectief van SportStroom bestaat al ruim 20 jaar, enkele honderden voetbalverenigingen nemen eraan deel. Vraag gerust een vrijblijvende maatwerkofferte op via https://www.sportstroom.nl/energiecollectief/
Dit is een gesponsorde bijdrage van SportStroom.