Publicaties
BAV logo

Amateurs willen geen beloftenteams

De Coöperatieve Vereniging 2e en 3e Divisie (CVTD) en Centraal Orgaan Hoofdklassen(COH), die samen clubs uit de top van het amateurvoetbal vertegenwoordigen, hebben via een tweetal enquêtes, over het seizoen 2015-2016 en het seizoen 2016-2017, de meningen en ervaringen gepeild onder haar clubs t.a.v. de veranderingen die zijn ingevoerd per het seizoen 2016-2017.

De eerste enquête, de zogenaamde nulmeting, was vooral bedoeld om de verwachtingen t.a.v. de veranderingen te peilen. In de tweede enquête zijn de meningen nogmaals gemeten na er een seizoen ervaring mee te hebben opgedaan.

Leeg stadion
‘De resultaten laten niets aan duidelijkheid te wensen over’, zegt Willy Sticker, voorzitter van de CVTD. Liefst 89% van de clubs wil geen beloftenteams van Betaald Voetbal Organisaties in de amateurcompetities. Dit negatieve sentiment is in één seizoen sterk toegenomen. Bij de nulmeting had 69% een negatieve verwachting hiervan. ‘Dat is ook niet zo verwonderlijk’, zegt Willy Sticker, ‘clubs zien hun inkomsten uit recettes en horeca fors dalen door het gebrek aan publieke belangstelling voor wedstrijden tegen beloftenteams. Daarnaast is het spelen tegen een beloftenteam in een leeg stadion of op een veldje achteraf onaantrekkelijk en spelen beloftenteams met andere spelregels wat competitievervalsing in de hand werkt.’

Beloftenteams hebben ook een heel ander doel, het zijn opleidingsteams voor het eerste elftal en niet het vlaggenschip van een vereniging. Dit gaat ten koste van de identiteit van het amateurvoetbal.

Verplichte promotie
Ook over andere veranderingen zijn de meningen van de clubs duidelijk. Amateurclubs zien bij een verplichte promotie naar de Jupiler League het financiële zwaard van Damocles boven hun hoofd hangen. ‘Dat een amateurclub dan in 3 jaar tijd moet doorgroeien naar een Betaald Voetbal Organisatie, vanuit eisen waar menig Betaald Voetbal Organisatie niet of nauwelijks aan kan voldoen, is geen aantrekkelijk vooruitzicht’, aldus Sticker. ‘Dat is een financieel gezonde vereniging naar een mogelijke afgrond manoeuvreren, zoals al bij menig club is gebleken die de overstap in het verleden heeft gemaakt’.

BAV
Ook de Belangenvereniging van Amateurvoetbalverenigingen (BAV) schaart zich achter de resultaten van de enquêtes. ‘Dit komt overeen met de uitkomst van de enquête die wij onder onze leden hebben gehouden. De KNVB gaat de komende weken ook zelf de veranderingen evalueren door de clubs hierover te bevragen’, zegt Jaap Bisschop, voorzitter van de BAV. ‘Het zou raar zijn als die tot andere resultaten komt. Als de KNVB echt naar de clubs wil luisteren, dan weet het wat het te doen staat.’

Van de resultaten van de enquêtes onder de clubs is een rapport opgesteld met conclusies en aanbevelingen. Dit rapport wordt verspreid onder alle clubs uit de 2e en 3e divisies en de hoofdklassen alsook andere belanghebbenden.

2 Reactie(s)

Kijk wat anderen zeggen over deze publicatie.

 1. in het amateur voetbal spelen meestal voetballers die het betaalde voetbal niet hebben gehaald. Voor doorstroming van belofte spelers is het juist goed dat zij stapsgewijs het niveau leren kennen. Ik ben er niet op tegen.

  Door ton vlieger op 24 mei 2017
 2. Onbegrijpelijk dat de amateurs (de ledenraad?) hebben ingestemd met toevoeging van beloftenteams in hun kompetitie. Deze gedrochten hebben geen binding, historie, geschiedenis en al helemaal geen identiteit en publiek en hebben niets met het amateurvoetbal te maken. Natuurlijk vinden deze gedrochten het prachtig om voor 2000 toeschouwers in Spakenburg te spelen. Thuis komt er “nauwelijks” publiek en het meeste volk is ook nog van de amateurtegenstander. En bij uitwed-
  strijden worden zij vergezeld door de opa en oma van hun doelman en een verre
  achterneef van de rechterspits. Kortom, beloften c.q. gedrochten horen niet bij de
  amateurs -dit nog afgezien van kompetitievervalsing- en kunnen best in een eigen kompetitie spelen. M.i. buigen de amateurs steeds meer voor de eisen van het betaalde voetbal; dit in ruil voor versoepeling van de licentie-eisen.
  En waarom moet een amateurclub promoveren naar de -voor hen- oninteressante en zieltogende- 1e divisie? Profs en amateurs zijn totaal twee verschillende werelden en daar is niets mis mee. Er is zelfs geen nationaal amateurkampioen meer!!! Allemaal ingeleverd voor de eisen van het BV. Stel dat volgend seizoen
  AFC kampioen wordt in de 2e divisie en dan moet promoveren naar de 1e divisie; ik denk dat het dan erg druk wordt bij de rechters. Al met al heeft de KNVB
  (lees: het BV) de amateurs steeds meer in de tang en wie doet daar wat aan?

  Door J.Hoogeveen op 6 juni 2017

Laat een reactie achter

Het e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'