Publicaties

VSCO ’61 is winnaar van Gulden Gids Awards

VSCO ’61 is de winnaar van de Gulden Gids Awards in het seizoen 2020-2021. Ieder jaar organiseert de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV) de verkiezing voor de mooiste presentatiegids in het amateurvoetbal. Hieronder het juryverslag.

Toen we de eerste oproep deden om de presentatiegidsen op te sturen, in juni j.l., was er net weer een beetje hoop dat we na de vakantie onder min of meer normale omstandigheden zouden gaan voetballen.

De eerste gidsen vielen eind augustus dan ook al op de mat. Daarna stagneerde de toestroom. Alsof er twijfel bestond of we wel aan de competitie zouden kunnen beginnen en daarmee de urgentie van een presentatiegids minder werd. We weten nu hoe het is gegaan. Even hebben we er aan mogen ruiken, al waren de laatste twee speelrondes zonder publiek en dat is ook niet wat je wilt.

En nu mag alleen de jeugd onder 18 nog trainen. De kracht van amateurvoetbal is toch een zaterdag en/of zondag waar de hele dag reuring is op het veld. Waar wordt gejuicht, gemopperd maar vooral genoten van het spelen en het zien spelen en waar je elkaar ontmoet langs de lijn en in de kantine.

Uiteindelijk werden er 22 gidsen ingestuurd, veel minder helaas dan in vorige jaren en daar zal de onzekerheid over het verloop van het seizoen niet vreemd aan zijn. Hopelijk gaat het volgend jaar weer in alle opzichten als vanouds. Bij het doornemen van de gidsen die wel waren ingestuurd was een terugkerend sentiment van trots. Trots op de vrijwilligers die alles draaiende houden, trots op de prestaties van je teams of zelfs op de clubkleuren, kortweg trots op de club die je samen bent. En als je erin slaagt door de verhalen in de gids dat gevoel over te brengen: “dat is een club waar ik graag bij zou horen” dan is je missie voor een belangrijk deel geslaagd. En natuurlijk is het van belang dat alles in een mooi jasje wordt gestoken. Dat is te zien dat aan kleurenkeuze, fotografie en opmaak waar veel aandacht is besteed. Tenslotte is het een visitekaartje voor je club en dat mag er best een beetje gelikt uitzien. Het was kwaliteit wat er binnen kwam en het werd de jury niet gemakkelijk gemaakt. Toch is er een keuze gemaakt:

Een eervolle vermelding voor de derde plaats, goed voor een bonus van €100:

SVN’69

Op de cover zie je een voetbal, gevangen in de tentakels van het coronavirus. Toonbeeld voor de barre omstandigheden waaronder de huidige voetbaljaargang gebukt gaat. Maar van pessimisme is in de inhoud niets te merken. De gids, in een handzaam formaat uitgegeven en huis aan huis verspreid in het dorp Nijeveen, straalt hoop op betere tijden uit. Alle teams komen voor het voetlicht, van kabouters tot en met 40+, maar ook: het bestuur, de trainers, de poetsers, de vormgeefster, de materiaalvrouwen de supportersvereniging en dan is de opsomming nog niet volledig. Het gaat goed, maar het kan altijd beter. Een gezonde dorpsclub waar Nijeveen trots op kan zijn.

Een eervolle vermelding voor de tweede plaats, goed voor een bonus van €100:

vv Rijsoord

Het opschrift op de cover luidt:  “De Kraai” magazine. De samenstellers van de gids hebben zichzelf de opdracht gegeven te zoeken naar het DNA van de “Kraaien”, zoals de bijnaam van de Rijsoordenaren luidt. Is er een genetische component dat kenmerkend is voor de leden van deze club ? En zo gingen ze op zoek langs alle teams en een groot aantal trainers en vrijwilligers, al dan niet met een officiële functie maar allemaal bereid om belangeloos de handen uit de mouwen te steken voor de club. En ze ontmoetten heus niet allemaal eenheidsworsten. Tenslotte zingt iedere vogel, ook de kraai, zoals hij gebekt is. Zo zijn ook niet alle ondervraagden op één eigenschap te vangen. Ze kunnen zowel chauvinistisch als eigenzinnig zijn, meelevend en eigenwijs. Deze en tal van andere eigenschappen kwamen de samenstellers van de gids tegen. De conclusie was echter: dat de Kraaien een verrekt stel gezellige, meelevende en vrijgevige aanhangers zijn van het blauw/wit uit de Vlasstraat die, hoe verschillend ook gebekt, een geweldig mooi kraaiennest vormen. Het is te hopen dat de lezer, bij het doornemen van deze informatieve, fraai vormgegeven gids dit mee kan voelen.

De winnaar van de Gulden Gids Award 2020 – 2021, en goed voor een bonus van €250, is:

VSCO ’61

Bij de club uit Oosterwolde weten ze wat het is om een mooie presentatiegids te maken. Ook in 2010 en 2015 gingen de geel-zwarten met de hoogste eer strijken. Steeds slagen ze erin de vereniging op een indrukwekkende manier voor het voetlicht te brengen. Ook nu ontbreken niet de verhalen uit het brede spectrum van de club, over de teams, de trainers, de kaartverkopers, de materiaalman en nog veel meer. Zeer lezens- en navolgingswaardig is het artikel over de stappen die gezet worden op het  gebied van duurzaamheid en innovatie.

Maar onderscheidend is deze gids toch door de fraaie presentatie. De foto’s, het consequent accentueren van de clubkleuren geel/ zwart. De overzichtsfoto van het sportpark waarop te zien is wat er in de loop der jaren aan verbetering is gerealiseerd en wat nog op de rol staat onder het motto, “sportpark de Heugte door de jaren heen” en niet te vergeten de middenpagina die je uit kunt klappen waarna je kennis maakt met de selectie van het huidige seizoen. De club hoopt volgend jaar het zestigjarig jubileum te vieren. Als het de vitaliteit weet vast te houden die deze zeer complete gids uitstraalt, dan is haar nog een mooie toekomst beschoren.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'