Publicaties
AED PreveCo

AED niet altijd beschikbaar bij sportverenigingen

Op ongeveer tweederde van de sportverenigingen is een AED beschikbaar. Dat is een apparaat dat het hartritme kan herstellen bij een hartstilstand. Maar deze AED’s zijn lang niet altijd bereikbaar als de vereniging dicht is. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.

Bij sportverenigingen is de AED meestal binnen in de sportaccommodatie te vinden. Denk hierbij aan de sporthal of de kantine. Als de sportaccommodatie dicht is, is deze AED niet beschikbaar.

‘Bij één op de tien sportverenigingen is de AED ooit gebruikt. Bij de 436 ondervraagde verenigingen is in totaal 61 keer een AED ingezet om iemand te reanimeren.’

Verenigingen zonder AED geven vaak de kosten voor de aanschaf van een AED als reden. Ook zien niet alle sportverenigingen de noodzaak van een AED in. Bijvoorbeeld omdat hun leden vooral jonge en fitte sporters zijn of omdat ze nog nooit een AED nodig hebben gehad.

Bij één op de tien sportverenigingen is de AED ooit gebruikt. Bij de 436 ondervraagde verenigingen is in totaal 61 keer een AED ingezet om iemand te reanimeren. In meer dan de helft van de gevallen ging het om een sporter of coach.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'