Publicaties

Amateurcompetitie wordt niet hervat

De KNVB heeft in overleg met belangenorganisaties besloten om de competitie stil te leggen. Er komen geen kampioenen, geen promotie/degradatie-regeling en dezelfde competities worden – hopelijk – na de zomer opnieuw gespeeld. Ook zal de KNVB de bondsbijdrage over de maanden april en mei niet innen.

BAV-voorzitter Ben van Olffen staat achter het besluit. ‘Dit is in samenspraak met de belangenorganisaties tot stand gekomen, ook wij als vertegenwoordiger van onze bijna 1.700 leden staan achter dit voorstel. De gezondheid van mensen gaat boven alles.’

Met het oog op de dinsdag door het kabinet aangekondigde maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de KNVB na beraad besloten dat de competities van het amateurvoetbal dit seizoen niet meer worden hervat. Dat geldt voor de mannen, vrouwen en jeugd, in de zaal en op het veld, op alle amateurniveaus* en in heel Nederland. Door de nieuwe overheidsmaatregelen is het niet meer toegestaan om tot en met 28 april te voetballen.

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal: ‘Nederland heeft een uniek verenigingsleven dat inmiddels geruime tijd stilligt. Sommige mensen zijn ziek, sommigen helaas zelfs overleden en velen zitten verplicht thuis. Het gaat bij ons om vrijwilligers en amateurvoetballers voor wie de vraag ‘hoe nu verder?’ steeds zwaarder gaat wegen. Vandaag kunnen we vaststellen dat de competities niet meer op een gewenste manier kunnen worden uitgespeeld voor de start van de zomerstop. In tegenstelling tot bij de profs, bestaat er voor de amateurs ook geen scenario om de wedstrijden door te schuiven tot na de zomerstop. Door vandaag de knoop door te hakken willen we vooral iedereen duidelijkheid geven.’

Richten op verenigingsleven


‘Voetbal is voor ons belangrijk maar gezondheid staat daar altijd ver boven. Zeker nu. Mocht Nederland voor de zomer toch weer veilig kunnen voetballen en de overheidsmaatregelen worden om die reden afgeschaald, dan ondersteunt de KNVB de verenigingen graag met het organiseren van activiteiten zoals toernooien en oefenwedstrijden. Daar willen we ons nu op gaan richten, dat het verenigingsleven als eerste weer op gang komt zodra dat safe is.’

Geen eindstanden

Er is tevens besloten dat er voor dit seizoen geen eindstanden komen, en er dus ook geen kampioenen, promovendi en degradanten zijn. Ook worden de bekerkampioenschappen niet meer uitgespeeld. Het volgend seizoen start iedereen in dezelfde klasse als bij de start van het huidige seizoen. Een werkgroep van de KNVB gaat de consequenties hiervan nader uitwerken.

Contact met belangenorganisaties

‘Met ons besluit om de competities niet te hervatten zijn we niet over een nacht ijs gegaan. Zo hebben we eerder veelvuldig contact gehad met vertegenwoordigers van verenigingen in het land, onze ledenraad en alle belangenverenigingen in het amateurvoetbal. We zijn ons er namelijk van bewust dat hoe logisch deze beslissing ook is, deze ook impact heeft op de hobby en passie van onze 1,2 miljoen leden en financiële gevolgen kan hebben voor verenigingen.’


Financiële consequenties beperken

Derhalve zal de KNVB er alles aan doen om de kosten voor verenigingen zo laag mogelijk te houden, zo ook de betalingen van clubs aan de bond. Zo is vandaag besloten dat de twee resterende maandelijkse incasso’s van april en mei niet worden uitgevoerd. Eerder had de BAV daar met een brief al op aangedrongen. In juni maakt de KNVB de eindafrekening over het seizoen 2019/’20 op. Hierin gaan vanzelfsprekend een aantal kosten beduidend lager uitvallen voor de clubs. Daarnaast geeft de KNVB een restitutie op de reeds in rekening gebrachte wedstrijdgelden. De hoogte van deze restitutie is gebaseerd op het aantal niet gespeelde wedstrijden. Dit is uiteindelijk terug te zien in de eindafrekening.

Met als doel de totale financiële consequenties van deze crisis voor clubs enigszins te beperken, trekt de KNVB ook gezamenlijk op met NOC*NSF en de overheid en maakt zich sterk voor onder meer een noodfonds voor de sport.

* De enige uitzonderingen zijn de competities waarbij men voor een Europees ticket speelt: Eredivisie Vrouwen, Eredivisie Zaal en Eredivisie O19.

4 Reactie(s)

Kijk wat anderen zeggen over deze publicatie.

 1. Hallo,
  Dit is een juist besluit als je ziet wat hier in Brabant allemaal gebeurt is denk ik
  dat wij hier met velen achter staan.
  Bedankt voor jullie moedige en vooral verstandige beslissing.

  Door henk van der Velden op 31 maart 2020
 2. Vind her zeker een goed besluit.

  Maar er worden ook verenigingen benadeeld die stijf bovenaan staan en wellicht nooit meer voor deze kampioensschap mee gaan doen.

  Hier had toch op een andere manier over na gedacht kunnen worden.

  Dit is gewoon lekker de makkelijkste weg kiezen.

  Door Alex Albers op 31 maart 2020
 3. Hele verstandige beslissing. Het zal bij sommige clubs en teams tot teleurstelling leiden. Echter ieder nuchter mens kan bedenken dat er dom weg geen ander keuze is. Mijn gedachten gaan uit naar een ieder die met deze verschrikkelijke ziekte te maken heeft gehad of nog krijgt. Laten we trots zijn op al die mensen in de zorg die zich zo hard voor ons inzetten. Voetbal is in deze maar bijzaak, eerst maar eens zien of we van deze ziekte verlost kunnen worden.

  Door Tjibbe van Dijk op 1 april 2020
 4. Er wordt met geen woord gerept over de overschrijvingsdatum. Is er niet aan gedacht of moeten we er van uitgaan dat dit gelijk blijft?

  Voor alle duidelijkheid: alle begrip voor de genomen maatregel.

  Door Aad Groenewoud op 1 april 2020

Laat een reactie achter

Het e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'