Publicaties

Amateurvoetbal hard getroffen door energiecrisis, clubs zien leden opzeggen

De stijgende energiekosten zorgen voor grote problemen bij de Nederlandse amateurclubs. Veertig procent vreest voor het voortbestaan, meer dan de helft moet de contributie verhogen en nú al zien verenigingen leden opzeggen. Dat blijkt uit een enquête van de BAV (Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen) onder haar leden.

Een van de uitkomsten van de enquête is dat bijna 55 procent van de amateurclubs zich genoodzaakt ziet de contributies te verhogen door de toenemende energiekosten. BAV-voorzitter Ben van Olffen: ‘Daarmee tref je dus juist de mensen die het onder andere door de gestegen inflatie al financieel zwaar hebben.’ De gevolgen daarvan merken amateurclubs in de praktijk. Meer dan 12 procent van de ondervraagden ziet nú al een toename van opzeggingen van leden.

De huishouding van de amateurclubs zelf wordt ook getroffen. Ruim 40 procent van de ondervraagde verenigingen zegt dat op de lange duur het voortbestaan van de club op het spel staat, alleen door de stijgende energiekosten. Dat percentage komt ongeveer overeen met een enquête die de KNVB vorige week heeft gepubliceerd.

Liefst 55,3 procent van de amateurclubs verwacht over het seizoen 2022/’23 verlies te draaien alléén door de stijging van de energiekosten.

Liefst 55,3 procent van de amateurclubs verwacht over het seizoen 2022/’23 verlies te draaien alléén door de stijging van de energiekosten. Bij 80 procent van de verenigingen maakten de energiekosten in het seizoen 2021/’22 niet meer dan eenvijfde deel uit van de begroting, in het seizoen 2022/’23 geldt dat nog slechts voor 50 procent van de amateurclubs.

Ongeveer de helft van de verenigingen zegt dat zowel de kantine als de kleedkamers onvoldoende is geïsoleerd. Daar zit wat Van Olffen betreft een mogelijkheid voor extra steun. ‘Als die verenigingen extra financiële steun kunnen krijgen, zouden de grootste problemen kunnen worden opgelost. Bovendien maak je dan ook een stap in de verduurzaming van Nederland. Daar zullen wij als belangenorganisatie ook op aandringen bij de politiek en andere stakeholders.’

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'