Publicaties

BAV in gesprek over gevolgen coronacrisis voor amateurclubs

De Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV) is in gesprek met de KNVB en andere belangenverenigingen over de gevolgen die het coronavirus heeft voor haar leden – de amateurclubs. Volgens de sportkoepels in Nederland bedraagt de schade 950 miljoen euro. Zij hebben in een brandbrief opgeroepen om een noodfonds in te stellen.

BAV-voorzitter Ben van Olffen heeft inmiddels contact gehad met de KNVB en andere belangenorganisaties over een plan van aanpak. ‘Directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee geeft aan dat het niet alleen voetbalclubs betreft, maar alle sportclubs en dat daarom hierover intensief contact met het NOC*NSF is. Er wordt een soort crisisteam opgericht dat een plan van aanpak gaat maken. Hoe dit eruit komt te zien is nog niet bekend.’

Op woensdagochtend is er een conference-call geweest met alle stakeholders. Van Olffen: ‘Daarin zijn de volgende uitgangspunten besproken:

-Bij de KNVB zit een heel team klaar om vragen van verenigingen te beantwoorden, hun aparte e-mailadres is contact@knvb.nl
-De KNVB is bezig met uitleg in Jip en Janneketaal te maken over het pakket van noodmaatregelen die het kabinet heeft afgekondigd die van belang zijn voor de sportwereld.
-Neem als vereniging ook contact op met je energieleverancier als er liquiditeitsproblemen ontstaan.
-in crisistijd zullen er beslissingen zijn waar niet iedereen zich in kan vinden. Toch is het van belang elkaar te blijven steunen en te beseffen dat, ondanks alle nog te nemen maatregelen, er van iedereen offers gevraagd zullen worden.’
– De KNVB bekijkt scenario’s voor het verloop van de competitie afhankelijk van het continueren van de maatregelen als gevolg van het corona virus.’

Werktijdverkorting trainers
Veel vragen van BAV-leden gaan over werktijdverkorting voor personeel, en in het bijzonder trainers. Het kabinet liet dinsdagavond weten dat de oude regeling voor werktijdverkorting plaats gaat maken voor een nieuwe – snellere – regeling, de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). De oude regeling, die normaal bestemd is voor zo’n 200 bedrijven per jaar, is nu reeds 78.000 keer aangevraagd. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid): ‘Met deze groei is de uitvoering niet goed uitvoerbaar. We kiezen nu voor een andere aanpak die sneller en wendbaarder is en beter toegerust is op de huidige situatie.’

De regeling wordt zo snel mogelijk vormgegeven en telt vanaf 1 maart, dus ook met terugwerkende kracht. Er wordt maximaal 90% van de loonsom betaald, met als voorwaarde dat er geen personeel wordt ontslagen en dat lonen worden doorbetaald. Organisaties die de oude regeling voor werktijdverkorting reeds hebben ingevuld hoeven niks te doen. Die aanvragen worden meegenomen in de nieuwe regeling. Ook amateur voetbalclubs hebben reeds een aanvraag voor personeel ingediend, melden zij aan de BAV.

De hoogte van de tegemoetkoming in de loonkosten is afhankelijk van de terugval in omzet, maximaal 90% van de loonsom. Hieronder enkele voorbeelden waarin de relatie tussen omzetdaling en hoogte van de tegemoetkoming is uitwerkt:

  • indien 100% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 90% van de loonsom van een werkgever;
  • indien 50% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 45% van de loonsom van een werkgever;
  • indien 25% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 22,5% van de loonsom van de werkgever.

Kijk ook hier naar het aantal (nieuwe) regelingen.

Ook krijgt de BAV vragen binnen van leden hoe als werkgever te handelen in deze crisissituatie. Hier is van Capra Advocaten een mooi overzicht van wat goed werkgeverschap inhoudt in deze periode. Er staan tal van antwoorden op arbeidsrechtelijke vragen.

950 miljoen euro schade
Het coronavirus kost sportverenigingen in totaal ongeveer 950 miljoen euro, hebben sportkoepels in Nederland voorgerekend. Zij hebben in een brandbrief opgeroepen om een noodfonds in te stellen. Lees hier meer over de oproep van de sportkoepels.

Wilt u contact met de BAV? U kunt ons hier mailen.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'