Publicaties
Enquête amateurvoetbal

Belangenorganisatie amateurvoetbal luidt noodklok over energierekening voetbalclubs

De BAV (Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen) heeft een brief aan minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) gestuurd over de zorgen die er bij amateurclubs zijn over de energierekening.

Er lijkt een verdrievoudigde verhoging van de energiekosten aan de orde te zijn bij amateurclubs van wie het contract afloopt. ‘Verenigingen kunnen leden niet confronteren met een dergelijke verhoging van de contributies’, schrijft de BAV. ‘Daar waar verenigingen eerder nog reserves aan hebben kunnen spreken, leidt dat ongetwijfeld later tot zorgen, omdat dringend noodzakelijke investeringen niet plaats kunnen vinden, daar waar deze vaak bestemd zijn voor bijvoorbeeld verduurzaming van sportcomplexen of voor noodzakelijke vervangingsinvesteringen.’

Sommige amateurclubs overwegen om de douches kouder te zetten of de lichten vaker uit te doen. Sommige verenigingen zouden hun leden al verboden hebben om überhaupt te douchen.

‘Natuurlijk beseffen wij dat er van veel kanten een beroep om (financiële) ondersteuning wordt gedaan op de Rijksoverheid. Naar onze mening vervult het verenigingsleven daarin een bijzondere positie. Een voetbalvereniging die verdwijnt, zal in feite niet meer terugkomen.’

De BAV beseft dat niet alleen de voetbalclub wordt getroffen door stijgende energieprijzen. ‘Natuurlijk beseffen wij dat er van veel kanten een beroep om (financiële) ondersteuning wordt gedaan op de Rijksoverheid. Naar onze mening vervult het verenigingsleven daarin een bijzondere positie. Een voetbalvereniging die verdwijnt, zal in feite niet meer terugkomen. Dat veroorzaakt op termijn schade die niet te herstellen valt. Schade, omdat er dan minder sociale cohesie zal zijn, activiteiten niet meer georganiseerd worden, er minder gesport wordt en de gezondheidsrisico’s toenemen, vooral op langere termijn. Voetbalverenigingen moeten in de directe woonomgeving en bereikbaar en actief kunnen zijn! 

Lees hier de brief van de BAV naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'