Publicaties

Belangenorganisaties willen meer betrokken worden bij voetbalpiramide amateurvoetbal

De belangenorganisaties in het amateurvoetbal willen meer betrokken worden bij de aanpak en planning van veranderingen in de voetbalpiramide. Dat hebben de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV), Centraal Orgaan Hoofdklassen (COH) en de Coöperatieve Vereniging Tweede en Derde Divisie (CVTD) in een brief aan de KNVB laten weten.

De voetbalbond heeft inmiddels een opzet gemaakt voor het proces dat moet leiden tot een verandering van de voetbalpiramide. Daarover worden de belangenorganisaties in het amateurvoetbal in de zogenoemde fase 2 geïnformeerd. Dat is niet voldoende, schrijven de BAV, CVTD en COH. ‘Het onderwerp is té belangrijk en voor vele jaren bepalend voor het amateurvoetbal om als belangenorganisaties alleen maar geïnformeerd te worden zoals in fase 2 is aangegeven. Wij willen vanaf het begin betrokken zijn bij de inhoudelijke ontwikkeling van scenario’s, die uiteindelijk zullen leiden tot een definitief voorstel.’

‘Wij denken dat wij gedurende de afgelopen jaren tijdens eerdere discussies omtrent deze materie, voldoende relevante expertise hebben opgebouwd. Met het participeren aan de voorkant zien wij dit als een wezenlijke bijdrage tot het verkrijgen van een breed draagvlak.’

De drie belangenorganisaties denken dat hun expertise het draagvlak en de kwaliteit van de plannen ten goede zal komen. ‘Wij denken dat wij gedurende de afgelopen jaren tijdens eerdere discussies omtrent deze materie, voldoende relevante expertise hebben opgebouwd. Met het participeren aan de voorkant zien wij dit als een wezenlijke bijdrage tot het verkrijgen van een breed draagvlak en als een erkenning van onze samenwerking.’

Begin september is de KNVB een grootschalig onderzoek begonnen onder bestuurders, trainers en voetballers om te kijken hoe ze tot een toekomstbestendige voetbalpiramide voor het standaardvoetbal (1e elftallen) kunnen komen.

Uitdagingen
In de voetbalpiramide is de afgelopen tien jaar veel gebeurd. Zo is de top van de piramide grondig herzien met de komst van de Topklasse en later de 2e en 3e divisie. In deze zelfde periode is het aantal teams in de piramide afgenomen en zien we een verschuiving van de zondag naar de zaterdag. Dat zorgt voor verschillende uitdagingen:

  • Een brede onderkant van de piramide om te kunnen blijven zorgen voor derby’s en korte reisafstanden.
  • Goede aansluiting tussen districts- en landelijke competities zodat ambitieuze ploegen door kunnen stromen.
  • Een terugloop van het aantal teams op zondag door overgang naar de zaterdag. Op welke wijze houden we een aantrekkelijke competitie op zondag in stand?
  • Landelijke dekking van de voetbalpiramide zodat alle teams op passend niveau kunnen spelen, tegen clubs uit de eigen streek of regio.

1 Reactie(s)

Kijk wat anderen zeggen over deze publicatie.

  1. Bij allerlei eerdere onderzoeken kwam naar voren, dat clubs en spelers tegen weekendvoetbal zijn. Ook een BAV onderzoek bevestigde dat.
    Het zou raar zijn als de KNVB hier toch op aanstuurt.

    Door W Haanstra op 2 november 2021

Laat een reactie achter

Het e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'