Publicaties
Enquête amateurvoetbal

CDA: Lager ozb tarief voor sportverenigingen

Het CDA wil dat gemeenten kunnen kiezen voor een lager OZB tarief voor sportverenigingen, muziekverenigingen, scouting en speeltuinverenigingen. Nu vallen deze verenigingen nog onder het hogere tarief voor niet-woningen, dat vaak drie keer zo hoog is als het tarief voor woningen.

In de praktijk lijkt dit tot hoge rekeningen, die verenigingen amper kunnen dragen, als een ijsvereniging die in een ijsvrij jaar het overgrote deel van de begroting aan de OZB kwijt is. Een beperkt aantal gemeentes heft eerst OZB om het daarna weer als subsidie terug te betalen. Dat is heel omslachtig

Het CDA vindt het tijd om de wet aan te passen: gemeentes dienen de mogelijkheid te krijgen om sportverenigingen te belasten onder het (lagere) tarief van huiseigenaars en niet meer onder het hoge tarief dat geldt voor bedrijven. Dit vraagt om een aanpassing van de gemeentewet. Het is uiteindelijk aan gemeentes of ze de mogelijkheid gebruiken om sportverenigingen en andere Sociaal belang behartigende instellingen (SBBI’s) onder het lagere OZB te brengen.

Tags:
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'