Publicaties
Arjan Knottnerus, FieldTurf Benelux

Column Arjan Knottnerus: ‘Help ik heb een kunstgrasveld’

Arjan Knottnerus is directeur van FieldTurf Benelux, ’s werelds grootste (kunst)grasproducent. Hij schrijft columns over de laatste ontwikkelingen die hij op zijn pad in de voetbalwereld tegenkomt.

Steeds meer zien we door een terugtrekkende overheid dat het beheer en onderhoud van natuur- en kunstgras van voetbalvelden bij verenigingen en/of stichtingen komt te liggen. Prachtig maar wellicht levert dit ook wel eens  slapeloze nachten op, want wat komt er allemaal op je af als het gaat om beheer en onderhoud van de velden? En de belangrijkste vraag: hoe houd ik m’n velden goed bespeelbaar? Niet alleen voor vandaag maar ook voor de langere termijn. En wat gebeurt er over 10 jaar als mijn kunstgrasveld vervangen moet worden? Of beter: hoe kan ik dit zo lang mogelijk uitstellen?

Onderhoud van natuurgras kost geld en is en blijft specialistenwerk. Werkzaamheden waar iedere vereniging de hulp van specialisten en/of specialistisch materieel voor nodig heeft. Je praat al snel over een onderhoudsbudget van gemiddeld 15.000 euro excl. omzetbelasting per grasveld per jaar. Wat krijg je daar nu voor? Een veld dat gedurende 250 uren per jaar bespeelbaar is, voor een periode van 25 jaar; natte en winterse periodes daargelaten. En welke garanties? Kortom: veel geld voor weinig zekerheid.
Anders is het gesteld met de zekerheid en het onderhoud van kunstgrasvelden. Bij een juist onderhoud en gebruik kan men gedurende 10 jaar 1.500 uur per jaar voetballen op een bedrijfszeker voetbalveld. Wat kost het onderhoud van een kunstgrasveld? Dit komt neer op 9.000,- excl. omzetbelasting per jaar. Maar met een investering in een trekkertje, bladblazer, borstelmat en wied-eg en de inzet van een eigen onderhoudsploeg kan hier behoorlijk op worden bespaard.
Over de gehele levenscyclus is de investering in kunstgras een flinke som geld en vele malen hoger dan de investering in een natuurgrasveld. Na 10 jaar ben je als vereniging wel aan de beurt om de kunstgras toplaag te vervangen. Dit kost al snel 150.000,- excl. omzetbelasting. Een rekensommetje leert dat je in 10 jaar op het onderhoud aanzienlijk kunt besparen waarmee de investering grotendeels kan worden terugverdiend. Als je dit doorrekent over 15 jaar en je als vereniging nog een aantal zaken zelf ter hand neemt dan wordt het alleen maar gunstiger. Belangrijk is dat we de levensduur van het kunstgrasveld moeten verlengen naar 15 jaar. Dit kan door voor de juiste kwaliteit te kiezen en tijdig de intensief bespeelde gedeelten te vervangen.
Om zelf het rekensommetje te maken treft u hieronder een staatje met de jaarlijkse onderhoudswerkzaamheden die op een kunstgrasveld uitgevoerd moeten worden. De bedragen zijn excl. omzetbelasting en gebaseerd op ervaringscijfers en kengetallen.

kunstgras_cijfers

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'