Publicaties
Jaap Bisschop

Column Jaap Bisschop: ‘Zomerstop? Weg ermee!’

BAV-voorzitter Jaap Bisschop schrijft in zijn column dat het wellicht tijd wordt om de zomerstop eens af te schaffen.

‘Het is niet de eerste keer dat ik dit onderwerp in een voorwoord benoem. De reden waarom ik het nu nogmaals opvoer is dat het aansluit bij een initiatief van de SC Franeker. Daar is men gestart met een petitie om medestanders te vinden de winterstop te verlengen. In feite hetzelfde als ‘Zomerstop, weg ermee!’

Alweer vier jaar geleden was dit onderwerp actueel en besteedden diverse media aandacht aan dit fenomeen. Nu doe het weer opgeld, te starten in Friesland. Een KNVB bestuurder, (zijn die er dan nog in de districten?) juicht dit soort initiatieven alleen maar toe. Tevens geeft de voorzitter aan niet onwelwillend tegen over de actie te staan.

Scandinavisch model
Al jarenlang wordt volop gediscussieerd over de winterstop. Iedereen vindt er wat van en dat mag gelukkig. Maar feitelijk hebben we het allemaal over de zomerstop. Om kort te gaan: Ik ben fervent voorstander van het Scandinavisch model. Ik vind de winterstop prima. Ik vind de zomerstop niks. Immers, in de periode wanneer de velden het mooist zijn, ligt het voetballen stil. En wat denkt u van de toeschouwers die in gure winterse omstandigheden aan de lijn moeten staan. Vooral als het om een inhaal weekend gaat, dan is er vaak geen centrale afgelasting onder het mom: alles wat door kan gaan is meegenomen voor het competitieverloop. Er is veel willekeur van afgelasting i.v.m. slecht weer of slechte velden. In de winterse periode wordt ook schade aan de velden toegebracht, maar er is een langere herstelperiode nodig. En dan de frustratie bij vrijwilligers die door de week alles voorbereiden om in het weekend te constateren dat veel werk voor niets is geweest. Niet te vergeten:de kantine inkomsten van de club, elke week weer afwachten of activiteiten wel of niet kunnen doorgaan.

Ja, je hebt makkelijk praten hoor ik u grommen, er zijn haken en ogen. Jazeker, maar ook mogelijkheden.

  • Als we in de periode maart t/m juni en september t/m november de competitie afwerken (of andersom), dan is er grote duidelijkheid over dit feit.
  • Juli en augustus: vakantiemaanden, terreinherstel, en voorbereiding competitie. – De nacompetities is voor een beperkt deel van de clubs weggelegd en dat mag best doorlopen tot eind juni.
  • Het is voor mij niet noodzakelijk dat de competitie klaar moet zijn als er een EK of WK is. Daar kan rustig omheen worden gepland.
  • Met de huidige technieken kan het onderhoud van de velden best anders gepland worden en kan men ook veel langer op het sportpark in de zomer.
  • En dan het onderwijs. Ik erken dat veel mensen uit het onderwijs onnoemelijk veel werk verzetten als vrijwilliger, maar we hoeven de competities toch niet om de vakantie heen te plannen?
  • We kunnen rondom de vakanties als: krokus-, voorjaars-, mei-, hepi-, ingelaste, herfst-, en ‘noem maar op’ vakantie best voetballen. Spelers gaan immer in het reguliere seizoen ook gewoon een weekje op wintersport, weekendje weg, zonvakantie en halen gewoon hun schouders op als trainer, leider of medespelers daar wat van vinden.
  • December t/m februari: bekercompetitie, zaaltoernooien, tripjes naar warme oorden.
  • Wat een voordeel dat de clubs die uitgebekerd zijn lekker met een team in aan zaaltoernooitjes kunnen meedoen. Wat een voordeel voor de clubs om sociale/sportieve nevenactiviteiten in het clubhuis kunnen ontwikkelen zodat de omzet in die periode ook doorloopt.
  • Inhaalwedstrijden: speel die op zomeravonden, gelijk in de week na de eventuele afgelasting.

Ik weet dat er horden voetballiefhebbers zijn die er anders over denken, ik weet ook dat er vele conservatievelingen zijn die vinden dat het allemaal wel zo mag blijven. En niet te vergeten; de tegenargumenten van de mensen die voor elke oplossing wel een probleem bedenken.

Ook dat mag allemaal. Vrijheid van meningsuiting.

Begrijp me goed, dit is geen aanklacht tegen de competitieleiders, zeker niet. Ik weet van nabij welke puzzel ze wekelijks hebben op te lossen. Misschien wordt het zelfs wel gemakkelijk voor hen.
Wil de KNVB dat dan wel? Nou, de KNVB, dat zijn wijzelf als clubs. We moeten het zelf willen en dus zorgen dat het op de agenda komt.

Hoewel op persoonlijke titel: ik ondersteun het initiatief uit Franeker van harte. U kunt dat ook doen via: http://verlengwinterstop.petities.nl/

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'