Publicaties

Contributies sportverenigingen volgen over algemeen inflatie

De contributies van sportverenigingen volgen over het algemeen de inflatie. Dat schrijven onderzoekers Janine van Kalmthout en Arjen Davids van het Mulier Instituut.

De hoogte van de contributies bij verenigingen in een tiental sporttakken volgt over het algemeen de inflatie. Dat blijkt uit de contributiemonitor van het Mulier Instituut, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Fontys Economische Hogeschool Tilburg. Hetzelfde geldt voor de toegangsprijzen van zwembaden, kunstijsbanen en klim- en boulderhallen. In de bondsafdrachten is wel een lichte stijging te zien.

Contributies sportverenigingen verschillen sterk: de seniorleden van hockeyverenigingen betalen gemiddeld de hoogste contributie (306 euro per jaar), gevolgd door handbal- en voetbalverenigingen (respectievelijk gemiddeld 259 euro en 200 euro). Bij skeelerverenigingen (58 euro per jaar) en schaatsverenigingen (68 euro per jaar) is de gemiddelde contributie voor seniorleden relatief laag.

Bondsafdrachten licht gestegen: de gemiddelde bondsafdracht per lid van alle bij NOC*NSF aangesloten sportbonden is voor senioren, junioren en pupillen respectievelijk 31,07 euro, 20,27 euro en 17,08 euro. In vergelijking met het seizoen 2018/2019 is dat – gecorrigeerd voor de inflatie – een stijging van respectievelijk 6 procent, 2 procent en 6 procent.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'