Publicaties
Heeft u weleens gedacht aan een kerkdienst op het veld?

De 11 leukste ideeën voor de amateurclub

Onderzoeker Jan Janssens verzamelde de leukste ideeën die sportverenigingen hebben bedacht. Hij stelde ze samen in ‘Het Grote Ideeënboek voor sportclubs’. Want, zo vraagt Janssens, ‘waarom zou je als club het wiel opnieuw uitvinden?’ Heeft u weleens gedacht aan een kerkdienst op het hoofdveld? Of een beleidsplan als placemat?

1. Spreekbeurt-pakket
Wat is nu betere promotie voor de club dan een jeugdige sporter die in de klas vol enthousiasme vertelt? Budoschool Shuhari uit Leerdam heeft enkele zogenoemde spreekbeurttassen afgenomen en stelt deze beschikbaar aan jeugdleden die een spreekbeurt willen houden. De tas bevat alle informa­tie en spullen om een goed verhaal af te steken voor de klas. Binnen de club werd het idee met open armen ontvangen, aldus Esther Zwart. ‘Ik heb contact gezocht met alle ouders die jonge kinderen hebben op de club en verteld dat zij de tas voor hun kind mochten lenen.’ Verschillende jeugdleden hebben de tas gebruikt en mooie cijfers gehaald met hun spreekbeurt. Tije Tuin, een van de leerlingen kreeg zelfs een 9,5.

2. Beleidsplan op placemat
Voetbalvereniging DZC’68 uit Doetinchem heeft haar beleidsplan op een moderne manier vormgegeven. Alle informatie op één A3’tje, het formaat van een placemat. Onder het motto ‘Denk mee met DZC’ wordt het kader van de club intensief betrokken bij de beleidsvorming in de club. In verschillende interactieve sessies wordt het clubbeleid van de afgelopen jaren geëvalueerd en worden plannen voor de toekomst gesmeed.
Het laatste beleidsplan, dat de periode 2012-2016 besloeg, kwam ook al in goed overleg met de actieve achterban van de club tot stand. Niet minder dan zestig mensen hebben daarover meegedacht. Alle informatie werd beknopt gepresenteerd op één A3’tje, het formaat van een placemat.

3. Hulp bij testamenten
Ouderen worden steeds eenzamer, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Voetbal- en cricketvereniging HV & CV Quick heeft nogal wat ouderen in de buurt in Den Haag. Vier keer per jaar organiseert de club nu Qwieck Leven!, bijeenkomsten voor ouderen van boven de zeventig. Gemiddeld komen er zo’n 140 ouderen op af. Met subsidie van de gemeente houden ze bijeenkomsten over bijvoorbeeld het maken van een testament, mantelzorg of erfenissen.

4. Feest voor jong en oud tijdens alv
Voetbalclub RKSV Heeze zag net als veel andere clubs vaak een lage opkomst en steeds dezelfde gezichten op de algemene ledenvergadering. Van de leden die kwamen opdagen, was de gemiddelde leeftijd bovendien vaak boven de vijftig jaar. De club vond dat de vergadering ook voor jongere leden was.
Het bestuur vroeg aan de spelers van de eerste twee teams of zij misschien een feest wilden organiseren na afloop van de vergadering. Het pakte goed uit. Vicevoorzitter Peter Vertogen: ‘We hebben de selectie haar gang laten gaan en dat is goed gelukt. Het was leuk dat er ook jongere leden aanwezig waren. We wilden bijvoorbeeld een contributieverhoging doorvoeren. Dan is het goed dat zij begrijpen waarom dat gebeurt.’

5. Pietenbezorgdienst
De jeugdcommissie van korfbalclub KIOS uit Ruinerwold organiseert elk jaar de Pietenbezorgdienst. De Drentse club levert deze dienst op 5 december, maar wanneer er veel vraag is voor een andere datum worden er ook wel uitzonderingen gemaakt. Voor 7,50 euro komen twee zwarte pieten langs op het gewenste adres.
Deze twee pieten zorgen ervoor dat de kinderen een onvergetelijke pakjesavond hebben. Laura Dekker, lid van de jeugdcommissie, legt uit hoe het in zijn werk gaat: ‘Ouders kunnen van tevoren een verhaaltje doorsturen met informatie over de kinderen, waarvan de pieten gebruikmaken. De pieten zingen liedjes met de kinderen en pakken samen het eerste cadeautje uit. De mensen kunnen van tevoren de cadeautjes op een afgesproken plek leggen, zodat de pieten de pakjes mee naar binnen kunnen nemen. Het is elk jaar weer een succes.’

6. Wonderlijst voor vrijwilligers
Zoals bij veel verenigingen was er ook bij korfbalvereniging GKV uit Den Haag een relatief kleine groep mensen die heel veel werk verzette. De verdeling van taken in de vereniging moest anders en eerlijker, vond het bestuur. Om dat voor elkaar te krijgen riep de club de ‘wonderlijst’ in het leven.

Het bestuur maakte eerst een inventarisatie van alle taken die door vrijwilligers worden verricht en de tijd die ze daarmee kwijt zijn. Het totaal aan uren werd gerelateerd aan het aantal leden. Er werden normen bepaald voor de leden en voor de ouders van jeugdleden. Vervolgens werd op basis hiervan de wonderlijst opgesteld. Daarop prijken alle vrijwilligerstaken, met daarbij opgesomd hoeveel punten leden kunnen verdienen wanneer zij deze taken op zich nemen. Per jaar wordt bijgehouden hoeveel punten elk lid heeft gescoord en dat wordt teruggekoppeld naar de leden.
Waar de leden nu worden gestimuleerd om zich in te zetten voor de club, worden de gewone vrijwilligers geadviseerd zich aan de punten te houden, en ook echt niet méér tijd in de club te steken.

8. Kerkdiensten op sportpark
Accommodaties moeten multi-functioneel worden. Niet zo gek, want een sportpark wordt het grootste deel van de week niet benut.
Voetbalvereniging Drenthina uit Emmen benutte haar accommodatie om een kerkdienst te houden. De Protestantse Gemeente hield een dienst waar naar verwachting veel mensen op zouden afkomen. Vanwege de grote belangstelling werd gezocht naar een grote ruimte. Omdat de vereniging op zaterdag speelt, werd Drenthina gevraagd om op zondag een veld ter beschikking te stellen. Het bestuur reageerde hier positief op. De kantinebeheerder van de club kijkt er met genoegen op terug: ‘Het is gewoon mooi om dat hier te doen, zo in de openlucht. Dat heeft wel iets. We zijn erg afhankelijk van het weer, maar waar herberg je anders meer dan 500 man?’

Heeft u weleens gedacht aan een kerkdienst op het veld?

10. Autisten voetbal
Bij voetbalvereniging ASW uit Waddinxveen kunnen kinderen met een vorm van autisme elke woensdagavond hun voetbalkunsten vertonen. In 2013 werd begonnen met acht kinderen, nu zijn het er ongeveer dertig. Ze komen uit de hele regio. De kinderen, in leeftijd variërend van zes tot en met zestien, trainen op een apart veld, dat in drieën wordt gedeeld. Zo kunnen spelers van gelijk niveau met elkaar trainen. Op elke groep staan minimaal twee trainers. Dat zijn welwillende vrijwilligers en ouders die over ervaringsdeskundigheid beschikken. Het gaat bij de trainingen in de eerste plaats om sport en bewegen, maar ook het sociale aspect is belangrijk: elkaar accepteren en samen spelen. Een mooie bijvangst van het autistenvoetbal is dat ouders die langs de lijn staan elkaar spreken en ervaringen delen.

11. Rockfestival en voetbaltoernooi
Bij de Amsterdamse voetbalvereniging DVVA voetballen veel studenten. Een groep vrienden uit het achtste elftal van de club speelde niet alleen op het veld, maar ook in verschillende bandjes. Ze kwamen op het idee om deze twee passies te combineren: een voetbaltoernooi én een rockfestival, onder de naam SoccerRocker.

Op dit tweedaagse toernooi, waaraan zowel vrouwen als mannen meedoen, wordt inmiddels door ongeveer duizend deelnemers op kleine veldjes vijf tegen vijf gespeeld. Door de jaren heen heeft al een aantal bekende artiesten (van De Likt tot Tim Knol) Sportpark Drieburg bezocht. Het twee dagen durend voetbalfestival is overigens voor iedereen toegankelijk. Behalve de deelnemers aan het toernooi komen er ook nog ongeveer 300 mensen op het evenement af als toeschouwer en muziekliefhebber.’


250 ideeën voor sportclubs

Er is een grote rijkdom aan kennis en ervaring aanwezig bij sportclubs. Daaruit is flink geput bij de samenstelling van Het Grote Ideeënboek voor Sportclubs. In dit kloeke boek worden praktijkvoorbeelden van honderden verschillende sportclubs gepresenteerd.
Het boek is te koop bij bol.com en via nlsportclub.nl. Het schrijven kost 34,95 euro.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'