Publicaties
Arjan Knottnerus, FieldTurf Benelux

De beste tips voor uw velden

Arjan Knottnerus is directeur van FieldTurf Benelux, ’s werelds grootste kunstgrasproducent. Hij licht de aangesloten voetbalverenigingen van de BAV voor over alles wat met velden te maken heeft.

‘Gras te lang, kale plekken, belijning niet zichtbaar, hobbelveld, platliggende kunstgrasvezel, er valt altijd wel iets te klagen over de duizenden natuurgras- en kunstgrasvoetbalvelden die Nederland rijk is. Binnen iedere vereniging doen zich de discussies voor en heeft iedereen wel een mening over maaien, onderhoud, bijvullen, slepen, kalken…

Niet anders is het in het profvoetbal. Voor de camera’s had iedereen wel een mening over de staat van het veld van FC Groningen afgelopen seizoen. Een veel gehoorde term was “slecht onderhoudsbeleid”, maar is dat echt de oorzaak? Als je nagaat dat er in twee weken tijd drie wedstrijden gespeeld moesten worden, twee in de stromende regen en een derde waarbij sneeuwinval een rol speelde, moet je toch concluderen dat ook de wedstrijdplanning, klimaat en weersomstandigheden tot een vervelende samenloop van omstandigheden hebben geleid.

‘Verenigingen staan de komende jaren voor lastige vraagstukken als het gaat om het juiste beleid voor de velden.’

Dat beleid ten aanzien van de velden belangrijk is voor een (professionele) vereniging wordt misschien nog wel het beste aangetoond door de situatie bij VVV Venlo. In 2013 beoordeeld als het slechtste Eredivisieveld van Nederland, ondanks investeringen van veel geld en tijd om de natuurgrasmat in conditie te krijgen. De keuze voor kunstgras in stadion de Koel in de zomer van 2013 heeft ervoor gezorgd dat de selectie en de jeugdafdeling dagelijks gebruikmaakt van het stadionveld voor trainingen en wedstrijden, wat de binding met de vereniging en de exploitatie ten goede komt. Getuige de beoordeling van de spelers in de JupilerLeague: vierde plek overall en beoordeling beste kunstgrasveld, tonen aan dat ook op speltechnisch vlak een juist beleid is uitgestippeld.

Net als VVV Venlo staan vele amateurverenigingen de komende jaren voor lastige vraagstukken als het gaat om het juiste beleid ten aanzien van de velden. Met een terugtrekkende overheid en de vraag om participatie en verantwoordelijkheid door verenigingen, zal er veel gaan veranderen. Trekt de gemeente zich volledig terug of blijft zij nog taken uitvoeren? Indien zelfwerkzaamheid van de vereniging wordt gevraagd, pak ik dat met eigen mensen op of besteed ik het uit? Indien we besluiten het zelf te doen, waar leid ik mijn kader op, waar haal ik de juiste machines vandaan? Kunnen we werkzaamheden wellicht samen met andere verenigingen oppakken, zodat we de investeringen in mensen en materieel kunnen delen?

En dan is er ook nog de capaciteitsbehoefte en keuze van natuur- of kunstgras. Gaan we voor een veld minder en bouwen we het om naar kunstgras, zodat het aantal bespelingsuren omhoog kan of handhaven we de natuurgrasvelden en investeren we in kennis om zelf het onderhoud uit voeren? Kortom zeer veel vragen en uitdagingen die u als verenging SAMEN met gemeente, omliggende verenigingen en uw leden op zult moeten pakken! Daarbij zal het mooi zijn als er landelijk een platform komt waar de vereniging met haar beleidsvraagstukken terecht kan en kennis en ervaringen kan delen. Wie staat er op om dit platform handen en voeten te geven?’

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arjan Knottnerus.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'