De vereniging is nu aan zet
Arjan Knottnerus is directeur van FieldTurf Benelux, ’s werelds grootste (kunst)grasproducent. Hij schrijft columns over de laatste ontwikkelingen die hij op zijn pad in de voetbalwereld tegenkomt.
De laatste tijd is het weer raak op de amateurvelden. Door de regenval wordt menig wedstrijd afgelast. Telkens een grote teleurstelling op de zaterdagmorgen voor met name de jeugdspelers van vele verenigingen. Mijn zoontje van 10 jaar, die in de E-jeugd van RKVV Meerburg speelt, vraagt dan heel verontwaardigd: hebben die dan helemaal geen kunstgras? Pap, je moet daar snel eens gaan praten want dat kan echt niet hoor!’
Onze club RKVV Meerburg telt liefst 1.200 leden en wij moeten het doen met twee kunstgrasvelden en 1,5 natuurgrasvelden. Het grote natuurgrasveld is een WeTraveld. Een Wedstrijd Trainingsveld noemen ze dat. Je zou er meer op kunnen spelen dan op een traditioneel grasveld en het veld zou beter bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden.
Praktijk
Helaas blijkt de praktijk anders: een speelveld mogen we het niet noemen, want zodra we richting de herfst gaan is het gedaan met dit veld en kan een deel van de vereniging doordeweeks niet eens meer trainen. Ook regent het afgelastingen. Onze vereniging snakt naar extra kunstgras en ook uitbreiding, maar dat is niet mogelijk. We liggen nu eenmaal pal aan de A4 en zitten volledig ingeklemd. Geen ruimte dus.
Dan alles maar op kunstgras. Op eigen initiatief heeft de vereniging een plan ingediend bij de gemeente dat uiteindelijk steun heeft gekregen. Wel moet de vereniging zelf ook een bijdrage leveren en moeten we het ook allemaal grotendeels zelf gaan ophoesten. Met slim rekenwerk kunnen we het plaatje dekkend maken. Belangrijk is dat we rekening houden met de afschrijving, want na tien jaar moeten de kunstgrasstoplagen weer vervangen worden.
Vervangen
Over twee jaar zijn honderden kunstgrasvelden aan de beurt om vervangen te worden. Veel van deze velden werden in de periode 2007-2010 gerealiseerd. Er werden toen meer dan 200 kunstgrasvelden per jaar aangelegd. Al die velden komen nu aan de beurt voor vervanging. Laten we hopen dat hier rekening mee gehouden is. Ik betwijfel dat en ben bang dat veel clubs in de problemen gaan komen en zelfs geen nieuw veld zullen krijgen.
Veel kunstgrasvelden zullen daarom hoogstwaarschijnlijk langer moeten blijven liggen. De verenigingen zullen hier hoogstwaarschijnlijk de dupe van worden en moeten dus tijdig aan de bel trekken en de vervanging op de agenda zetten. Gewoon kijken naar de leeftijd van het veld en als het veld het 8ste levensjaar ingaat alvast aankloppen bij de gemeente. Hoogstwaarschijnlijk zullen vele verenigingen zelf een bijdrage moeten leveren en rekening moeten houden met een huurverhoging van de velden.
Tien jaar geleden was kunstgras nog nieuw en waren verenigingen blij met elk type dat werd aangelegd. Inmiddels weten we beter en is gebleken dat er grote kwaliteitsverschillen zijn en dat ook het onderhoud van grote invloed is op de kwaliteit en duurzaamheid. Laat u goed informeren als club, wacht niet te lang met initiatief nemen en kom goed beslagen ten ijs. Een gewaarschuwd mens telt voor twee en dat geldt zeker bij de vervanging van kunstgrasvelden. Een renovatie van een kunstgrasveld kost al snel € 200.000,00 exclusief btw.
Hybride
En hybride velden dan? Dat is toch net zo goed als kunstgras en veel goedkoper? Laat u niet gek maken. Een goed hybride veld is zeker net zo duur als een kunstgrasveld, vraagt om zeer specialistisch onderhoud en kent beperkingen in het gebruik. Zeker als de herfst haar intrede doet. Jammer is wel dat de kwaliteit van onze natuurgrasvelden zo achteruit aan het gaan is waardoor het natuurgras, als we niet oppassen, zichzelf de das om zal doen. En als we niet oppassen dan worden de verschillen met de grasmat van De Kuip, om die maar eens als voorbeeld te nemen, te groot dat daar zelfs de jeugd van tegenwoordig uiteindelijk niet meer op uit de voeten kan.