Publicaties
Hoofdkwartier KNVB

Financiële situatie bij KNVB is zorgwekkend

Er komt steeds meer duidelijkheid over de financiële situatie van de KNVB. Uit alle stukken blijkt die zorgwekkend te zijn.

De liquiditeitspositie van de amateursectie van de KNVB is zeer problematisch. Al jarenlang wordt het voetbalseizoen bij de amateurs afgesloten met een tekort tussen de 1,2 en 1,3 miljoen euro. Het huidige boekjaar kent zelfs een verlies van 5 miljoen euro. De op handen zijnde reorganisatie bij de KNVB in Zeist, waarbij 50 fte’s verloren gaan, kost eenmalig 2,1 miljoen euro.

Daarbij komt een flink aantal tegenvallers, die niet waren voorzien. Zoals de invoering van tijdstraffen (ter vervanging van de gele kaarten). Kosten: minimaal 400.000 euro. Daarnaast dalen de inkomsten uit gestaakte wedstrijden (aanzienlijk lager dan vooraf ingeschat) met ruim 100.000 euro; staan de inkomsten uit de Lotto onder druk: 100.000 euro; dalen de sponsorinkomsten door het faillissement van een sponsor: 200.000 euro; vertoont het ledenaantal een daling van 17.000 leden. Kosten: 200.000 euro. Het convenant jeugdvoetbal (inkomsten uit bezoekers van Europese wedstrijden en het Nederlands elftal) daalt ten opzichte van de begroting met 200.000 euro, de personeelskosten zijn met 300.000 euro gestegen; investeringen in ICT bedragen 300.000 euro en door het stoppen met beach soccer moet de lening die de KNVB heeft verstrekt aan KNVB Beach Soccer worden afgeboekt. Deze lening bedraagt 700.000 euro. In totaal 2,5 miljoen.

De financiële nood bij de amateurs is zo hoog dat er een beroep moet worden gedaan op het weerstandsfonds, waaruit 4,7 miljoen euro van de in totaal 8,5 miljoen euro is gehaald.
Om de tekorten in de toekomst niet al te hoog op te laten lopen is er een contributieverhoging van twee euro per lid doorgevoerd. Opbrengst: ruim 2 miljoen euro. In het komende seizoen zullen de personeelskosten met 2,1 miljoen euro dalen.

Binnen het amateurvoetbal zullen er op korte termijn geen extra inkomsten te verwachten zijn. Andere maatregelen zullen nodig zijn om de financiële huishouding van het amateurvoetbal weer op orde te krijgen.

Tags:
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'