Publicaties

Gemiddelde contributie bij voetbalclub is 205 euro voor senioren

De ontwikkeling van de contributies voor senioren bij verenigingen in tien sporttakken loopt achter op de inflatie. Dit blijkt uit de contributiemonitor van het Mulier Instituut, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Fontys Marketing & Communicatie.

Het gaat om atletiek, handbal, hockey, voetbal, golf, tafeltennis, handboogschieten, schaatsen/skeeleren, toerfietsen en wandelen. Het Mulier Instituut heeft de jaarcontributies in het seizoen 2022/2023 vergeleken met die van het seizoen 2020/2021.

Meeste contributies stijgen licht

Senioren zijn gemiddeld 5 euro meer voor het lidmaatschap van een atletiekvereniging (van 147 naar 152 euro) en een voetbalvereniging (van 200 naar 205 euro) gaan betalen. Bij hockeyverenigingen is de gemiddelde contributie voor senioren gestegen van 306 naar 320 euro. De golfsport kent de grootste stijging (van 908 naar 964 euro). Bij handbal- en tafeltennisverenigingen is de gemiddelde contributie op hetzelfde niveau gebleven. Een vergelijkbaar beeld is te zien bij junioren en pupillen.

De inflatie is hoger dan de procentuele stijging van de contributie. Voor 2022 en 2023 hebben de onderzoekers gerekend met een consumentenprijsindex van respectievelijk 6,4 en 7,6 procent.

Bondsafdrachten volgen de inflatie

De gemiddelde bondsafdracht per lid van alle bij NOC*NSF aangesloten sportbonden is voor senioren, junioren en pupillen respectievelijk 35,12 euro, 21,50 euro en 18,61 euro. In vergelijking met het seizoen 2021/2022 is dat – gecorrigeerd voor de inflatie – voor senioren en junioren een daling van respectievelijk 1 procent en 6 procent. De gemiddelde bondsafdracht voor pupillen steeg met 4 procent.

Lees meer bij het Mulier Instituut.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'