Publicaties

Grote zorgen over betaalbaarheid sportvereniging

Sportverenigingen in Nederland kampen met steeds grotere financiële zorgen. Dat blijkt uit een enquête van het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB), waarover het Algemeen Dagblad vandaag publiceert.

De helft van de verenigingen teerde de afgelopen twee jaar in op het eigen vermogen, een kwart kwam afgelopen jaar substantiële bedragen tekort op de jaarrekening. Bijna driekwart van de verenigingen moest de contributie verhogen en 91 procent (!) verwacht dat in de komende drie jaar opnieuw te moeten doen met 10, 25 of zelfs 50 procent.

Het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) heeft landelijk een enquête afgenomen onder sportverenigingen over de betaalbaarheid van sporten in verenigingsverband. Het Mulier Instituut concludeerde in oktober dit jaar dat de meest genoemde reden dat Nederlanders hun lidmaatschap bij een sportvereniging opzeggen, is dat ze die te duur vinden.

Betaalbaarheid onder druk
De signalen die verenigingsbestuurders in de enquête afgeven schetsen volgens het RVVB een zorgwekkend beeld dat het onvermijdelijk is dat kosten voor sportverenigingen en daarmee lidmaatschapsprijzen flink zullen gaan stijgen komende jaren. Meer dan de helft van de sportverenigingen verwacht dat i.v.m. betaalbaarheid leden hun lidmaatschap zullen gaan opzeggen komende jaren. Bijna 90% van de sportverenigingen is het erover eens dat een terugtrekkende overheid, die niet mede investeert in het verenigingsleven de betaalbaarheid van sporten onder druk zal zetten.

Meer dan de helft van de verenigingsbestuurders maakt zich dan ook zorgen over de toekomst van hun sportvereniging. Stijgende kosten en dalende inkomsten door opzeggingen zijn voor sportverenigingen een gevaarlijke combinatie.

Meer dan de helft van de verenigingsbestuurders maakt zich dan ook zorgen over de toekomst van hun sportvereniging. Stijgende kosten en dalende inkomsten door opzeggingen zijn voor sportverenigingen een gevaarlijke combinatie. Tweederde van de ondervraagde sportverenigingen verwacht dat een groot aantal sportverenigingen zal verdwijnen als de betaalbaarheid onder druk komt te staan.

Afgelopen twee jaar is de contributie volgens het RVVB bij bijna driekwart van de sportverenigingen omhooggegaan. Een overgrote meerderheid van 90% van de ondervraagde sportverenigingen verwacht ook de komende jaren de contributies verder te moeten verhogen. Een kwart daarvan verwacht dit zelfs met meer dan 25% tot 50% te moeten gaan doen.

Steeds meer leden hebben moeite om de contributie te betalen
Meer dan de helft van de sportverenigingen geeft aan dat een kleine tot soms ook grote groep leden steeds meer moeite hebben om de contributie te betalen. Eenderde van de leden heeft om die reden de afgelopen 2 jaar het lidmaatschap opgezegd, 57% van de sportverenigingen geeft aan dat zij verwachten dat leden hun lidmaatschap gaan opzeggen i.v.m. betaalbaarheid.

Gemeenten bezuinigen op en verhogen de kosten voor sportverenigingen
Tweederde van de ondervraagde sportverenigingen geeft aan dat de gemeente heeft bezuinigd of kosten heeft verhoogd voor sportverenigingen. Sportverenigingen geven aan dat dit vooral verhoging van de huur van de accommodatie, stopzetten subsidies en verhoging van belastingen en andere gemeentelijke kosten betrof. Een overgrote meerderheid geeft aan dat hun gemeente van plan is om in de toekomst te bezuinigen op en of kosten te gaan verhogen voor sportverenigingen.

Zorgen over financiën bij sportverenigingen
Een kwart van de ondervraagde sportverenigingen geeft aan het afgelopen jaar met een financieel negatief resultaat te hebben afgesloten. Meer dan de helft van de sportverenigingen maakt zich zorgen over de financiële zekerheid in de toekomst. Meer dan de helft van de sportverenigingen geeft aan ingeteerd te hebben op het eigen vermogen de afgelopen twee jaar.

Nagenoeg alle sportverenigingen maken zich druk over de voorgenomen bezuinigingen van maar liefst 53 miljoen euro op de BOSA-regeling

BOSA-regeling cruciaal voor betaalbaar houden van sporten in verenigingsverband
De BOSA is een subsidieregeling voor amateur sportorganisaties voor de bouw- en onderhoudskosten van sportaccommodaties. Sinds de energiecrisis en de daarmee gigantische toename van energieprijzen is dit een belangrijk instrument geworden voor amateur sportverenigingen om te verduurzamen en zodoende de energieprijzen naar beneden te krijgen. Ook is dit een belangrijke subsidie voor sportaccommodaties die flink verouderd zijn. Veel accommodaties zijn gebouwd in de jaren ’60 en ’70 en zijn inmiddels op of dicht bij het einde van de technische levensduur.

Nagenoeg alle sportverenigingen maken zich druk over de voorgenomen bezuinigingen van maar liefst 53 miljoen euro op de BOSA-regeling. Bijna 95 procent van alle sportverenigingen denkt dat het bezuinigen op BOSA het betaalbaar houden van sporten bij sportverenigingen onder druk zet.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'