Publicaties

Hans Schelling: ‘Matchfixing is latent aanwezig in amateurvoetbal’

Tijdens de Algemene Ledenraad Vergadering vertelde Hans Schelling, manager operations KNVB Amateurvoetbal, dat de voetbalbond meer aandacht gaat geven aan matchfixing in het amateurvoetbal. Volgens Schelling (foto) was matchfixing ‘latent aanwezig’ op de amateurvelden.

Dat bleek eerder ook al uit een rondgang van RTL Nieuws onder 428 amateurclubs. Daarvan geven 120 verenigingen aan bekend te zijn met manipulatie in het amateurvoetbal. Clubs of spelers zijn benaderd, de dupe geworden of kennen voorbeelden van elders.

Het op een akkoordje gooien heeft bij amateurvoetballers en hun aanhang onder meer tot doel degradatie te voorkomen of om promotie naar een hogere klasse voor elkaar te krijgen. Volgens RTL worden met name aan het eind van het seizoen deals gesloten met tegenprestaties die uiteenlopen van een vat bier, een complete feestavond tot duizenden euro’s cash.

Het gaat niet alleen om eerste elftallen uit de hoogste klassen. Zelfs bij campingelftallen komt het ‘wijdverspreide’ verschijnsel voor. Het benaderen van clubs voor omkoping gebeurt op verschillende manieren. Soms enkele dagen vooraf via sms, Whatsapp of Facebook, maar ook vlak voor en tijdens de wedstrijd. Veel verenigingen wilden bij het nieuwsprogramma alleen anoniem hun verhaal kwijt. Bewijs is er namelijk nauwelijks, aldus RTL Nieuws.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'