Publicaties
"Chelsea goalkeeper Petr Cech" by Ben Sutherland is licensed under CC BY 2.0

Hersenstichting wil dat jeugdkeepers verplicht helm dragen

De Hersenstichting wil dat de KNVB jeugdkeepers verplicht een helm te dragen. ‘We zien bij jonge keepers een grote kans op hersenschade na een botsing.’

Doordat de hersenen in de groei zijn, zijn deze extra kwetsbaar voor klappen op het hoofd, zegt de Hersenstichting. Bovendien is de ontwikkeling van de nekspieren tot ongeveer zestien jaar nog niet voltooid. In eerste instantie richt de Hersenstichting zich op jonge keepers, omdat zij veel luchtduels aangaan. ‘Hierdoor is het risico op een klap of een val groot.’

Ingooiverbod tijdens jeugdwedstrijden
Naast het verplicht dragen van een helm, zouden sportbonden en -verenigingen nog meer kunnen doen. Uit onderzoeken blijkt dat koppen schadelijk kan zijn voor de hersenen van kinderen. In de Verenigde Staten mag koppen daarom niet meer op jeugdige leeftijd. In België is ingooien tijdens jeugdwedstrijden verboden. De Hersenstichting adviseert de KNVB ook naar dit soort innovatieve maatregelen te kijken.

Gevolgen hersenletsel
Hersenletsel veroorzaakt bij veel mensen geheugen- en concentratieproblemen, vermoeidheid en overgevoeligheid voor prikkels. Deze problemen kunnen jaren blijven duren. Ieder jaar komen gemiddeld 76.000 mensen na een sportongeval op de Eerste Hulp terecht. Daarnaast loopt volgens de Gezondheidsraad de helft van de professionele voetballers in zijn of haar carrière een hersenschudding op. Over het algemeen raadt de Hersenstichting mensen aan zich te beschermen met een helm tijdens het sporten als er een groot risico op een val of een klap op het hoofd, zoals bij skaten, wielrennen, skiën, snowboarden en keepen het geval is.

“Chelsea goalkeeper Petr Cech” by Ben Sutherland is licensed under CC BY 2.0

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'