Publicaties

Hoge Raad: veroordeling na tackle blijft staan

De veroordeling van een amateurvoetballer na een sliding blijft staan. Dat heeft de Hoge Raad bepaald.

De bewuste tackle vond plaats op 30 november 2017 in de wedstrijd tussen vv Schoonhoven en De Zwervers CCV. Een speler van laatstgenoemde club maakte een sliding tackle op een van zijn tegenstanders. De opponent liep een een dubbele beenbreuk en een scheurtje in zijn enkel op.

De KNVB legde de speler van De Zwervers in een tuchtrechtelijke procedure een schorsing van vier maanden op. Maar de voetballer werd óók strafrechtelijk vervolgd. Het gerechtshof Den Haag veroordeelde hem in hoger beroep tot een taakstraf van 100 uur voor mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. De verdachte stelde tegen deze veroordeling beroep in cassatie in. In cassatie wordt onder meer geklaagd over de bewijsvoering van het hof op het punt van het (voorwaardelijk) opzet op mishandeling.

De Hoge Raad vond echter dat het oordeel van het hof niet onbegrijpelijk was en ook voldoende gemotiveerd. Dat de actie werd uitgevoerd in een sportsituatie, staat in deze zaak ook niet aan een veroordeling in de weg.

Kijk ook bij rechtennieuws.nl

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'