Honderden sportclubs kunnen niet meer verduurzamen, ‘we voelen ons in ons hemd gezet’
Honderden sportverenigingen in Nederland kunnen hun accommodatie niet meer verduurzamen, omdat de subsidieregeling van de overheid is uitgeput.
Onrust op de algemene ledenvergadering, wel of geen geld lenen bij een bank, risico’s rond bestuursaansprakelijkheid, aannemers en installateurs die prijsopgaven en overeenkomsten terugtrekken, 100.000 waardevolle uren vrijwilligerswerk verspild, van uitstel komt afstel, belastinggeldverspilling door overbodige energie coaching vanuit de overheid, stijgende kosten in de bouw. Het houdt de Nederlandse verenigingsbestuurders al weken bezig.
Bij het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) en Belangenorganisatie Amateurvoetbal Verenigingen (BAV) hebben zich de afgelopen tien dagen meer dan 700 sportverenigingen gemeld die niet verder kunnen met het verduurzamen van hun accommodatie. Dat komt doordat de zogenoemde BOSA-regeling (Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties) uitgeput is. Die regeling is essentieel voor sportverenigingen om hun complex te verduurzamen. De ergernis is groot bij sportbestuurders in Nederland. “We hebben maanden aan een verduurzamingsplan gewerkt, offertes opgevraagd, onze algemene ledenvergadering overtuigd, de financiering rond moeten krijgen en nu puntje bij paaltje komt, laat de overheid het afweten. We voelen ons echt in ons hemd gezet”, zegt Gerjan Nijland van FC Zutphen.
‘Sportverenigingen hebben de subsidie hard nodig voor hun bestaanszekerheid. Energiekosten zijn dusdanig hard gestegen dat er juist op de sportvereniging moet worden verduurzaamd om de kosten te kunnen blijven opbrengen’
De 700 sportverenigingen samen hebben op basis van de informatie die zij hebben aangeleverd naar schatting 60 miljoen euro subsidie aangevraagd om te kunnen investeren in o.a. ledverlichting, zonnepanelen, isolatie, warmtepompen etc. “Verenigingsbestuurders hebben maandenlang keihard gewerkt om verduurzamingsplannen te maken, draagvlak hiervoor te creëren binnen de club en de financiering rond te krijgen. De overheid heeft ze daar actief tot aangezet. Het zou ontzettend jammer zijn als sportverenigingen nu niet verder kunnen. Uiteindelijk moet het toch betaald worden en zal de rekening alleen maar hoger uitvallen voor iedereen” aldus Daniel Klijn, bestuurder bij RVVB.
Om sporten betaalbaar te houden en sportverenigingen overeind te houden is verduurzamen cruciaal. “Voor veel verenigingen is verduurzamen de enige optie om in de toekomst als vereniging overeind te kunnen blijven”, weet BAV-voorzitter Cor Verbree-Geerman. “Sportverenigingen hebben de subsidie hard nodig voor hun bestaanszekerheid. Energiekosten zijn dusdanig hard gestegen dat er juist op de sportvereniging moet worden verduurzaamd om de kosten te kunnen blijven opbrengen.”
RVVB en BAV roepen het ministerie op in actie te komen en de Nederlandse sportverenigingen te hulp te schieten.