Publicaties

In kwart huishoudens nieuw sportlidmaatschap- of abonnement afgesloten

Tussen mei 2021 en mei 2022 is in 25 procent van de Nederlandse huishoudens minstens één nieuw sportlidmaatschap en/of -abonnement afgesloten. In 17 procent van de huishoudens werd er in die periode minstens één opgezegd. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.

In 32 procent van de huishoudens met een bovenmodaal inkomen is tussen mei 2021 en mei 2022 minstens één nieuw sportlidmaatschap of -abonnement afgesloten. In huishoudens met een benedenmodaal inkomen is dat aandeel 17 procent. Een belangrijke reden om een lidmaatschap van een sportvereniging op te zeggen is dat de financiële situatie in het huishouden het niet toeliet (24%). Een andere belangrijke reden is dat mensen de sport niet meer als ‘leuk’ ervaarden (ook 24%).

De financiële situatie in het huishouden is ook de belangrijkste reden om het lidmaatschap van een andere (commerciële) sportaanbieder te beëindigen (21%). Andere motieven zijn dat het lidmaatschap duurder is geworden (19%) en dat mensen er vanwege coronamaatregelen weinig gebruik van konden maken (17%).

De resultaten zijn gebaseerd op data van het Nationaal SportOnderzoek van mei/juni 2022 van het Mulier Instituut. Via het panel van Ipsos is een representatieve groep van 1.501 Nederlanders van 16-79 jaar ondervraagd.

Lees de volledige bevindingen in het factsheet ‘Sportlidmaatschappen en -abonnementen: opzeggingen, opzegredenen en nieuwe lidmaatschappen en abonnementen’.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'