Publicaties

In memoriam: Henk de Lange, gentleman en steunpilaar van het amateurvoetbal

Met het overlijden van Henk de Lange verliest het Nederlandse zaterdagvoetbal en s.v. Huizen een icoon.

Samen met mannen zoals Hennie Troost (Zwart Wit ’28), Otto Verveld (ACV), Janus van Peenen (Heerjansdam), Meindert Tadema (Leeuwarder Zwaluwen) en Gerard van der Meide (TOGR) gaf Henk de Lange het zaterdagvoetbal een gezicht en was hij er mede verantwoordelijk voor dat het zaterdagvoetbal een steeds prominentere rol ging spelen.

Gentleman
Henk de Lange was een op en top gentleman. Niet alleen qua verschijning, maar zeker ook qua optreden. In vergaderingen gaf hij altijd blijk van dossierkennis, had hij een luisterend oor voor medebestuursleden en wist hij welbespraakt en respectvol zijn mening overtuigend over de bühne te krijgen.

Erevoorzitter
Henk de Lange was vele tientallen jaren het uithangbord van de club. Henk de Lange was s.v. Huizen en s.v. Huizen was Henk de Lange. Hij heeft van 1967 tot 1996 in het hoofdbestuur gezeten. Eerst van 1967 tot 1972 als secretaris en van 1972 tot 1996 als voorzitter. Daarvóór zat hij in het jeugdbestuur. Toen Henk stopte werd hij bij de s.v. Huizen benoemd tot erelid en erevoorzitter. 

KNVB
Naast alle drukke werkzaamheden voor s.v. Huizen vond Henk de Lange ook tijd zich in te zetten voor het Nederlandse (zaterdag) amateurvoetbal. Binnen de KNVB bekleedde Henk een functie in het bestuur van de afdeling Utrecht, en na de herstructurering in de afdeling West 1. Later werd hij afgevaardigde in het bestuur Amateurvoetbal.  

Na deze KNVB-werkzaamheden trad Henk toe tot de één van de belangenorganisaties die het amateurvoetbal toen kende, de VZC (Vereniging van Zaterdag Clubs). Deze organisatie ging later, mede op aandringen van Henk, samen met de VCV (Verbond van Christelijke Voetbalverenigingen) verder als BZV, waar hij later werd benoemd tot erelid. Ook was hij vice voorzitter van de BZV en zat hij tot 2005 in het bestuur.

BAV
Een fusie die, enige jaren daarna, gevolgd werd door een samengaan met de LBA (Landelijke Bond van Amateurvoetbal verengingen) tot de huidige BAV.

Mooie projecten
Vele jaren was hij ook betrokken bij de KNVB ZWALUWEN JEUGDACTIE. Met het geld dat wordt ingezameld worden mooie projecten gerealiseerd, zodat jongeren met een lichamelijke of een verstandelijke beperking toch kunnen voetballen. 

Waarderingsspeld in Goud
Voor zijn werk voor de voetballerij is Henk door de KNVB gedecoreerd met de Waarderingsspeld in Goud en is hij ook benoemd tot  “Lid van Verdiensten van de KNVB“, de op één na hoogste KNVB-onderscheiding. Henk was ook een trouw en graag gezien lid van de club “KNVB- gedecoreerden

Een steunpilaar van het amateurvoetbal is niet meer. We wensen zijn nabestaanden troost toe en de kracht om dit verlies te dragen.

Bestuur BAV.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'