Publicaties

In memoriam: Rinus Dinkelberg (1932-2022)

Op 13 april jl. is ons erelid Rinus Dinkelberg ons op 89-jarige leeftijd toch nog vrij plotseling ontvallen.

Nadat vorig jaar zijn vrouw Ans i.v.m. dementie was opgenomen in een kleinschalige gesloten afdeling van een verpleeghuis had hij niet alleen de zorg voor haar, maar ook moest hij zelf zijn huishouden runnen, wat normaal gesproken zijn Ans deed. Door een noodlottige val in zijn woning moest Rinus op 23 januari jl. met een heupfractuur worden opgenomen in het ziekenhuis. Bij verder onderzoek bleek helaas ook dat er bij Rinus in zijn hersenen een kwaadaardige tumor zat. Daardoor mocht hij ook niet meer naar huis.

Zijn voetbalclub was RCH, waar hij van 1979 tot 1993 voorzitter was. Verder werd hij met die club in seizoen 1988/1989 kampioen van Nederland bij het amateurvoetbal. Uiteraard werd hij bij die vereniging benoemd tot erelid. Tot op latere leeftijd was hij altijd nog ambassadeur van die vereniging.

In die periode kwam hij ook bij de LBA terecht, een van de voorlopers van de BAV. Eerst als bestuurslid district West I van de LBA en later, toen hij bij de KNVB in het bestuur van het district West II van de KNVB zat, als adviseur van het district West I van de LBA. Onze vergaderingen bij de RKSV NAS in Zwanenburg waren legendarisch. Zeker in de 3e helft van die vergaderingen. 

‘Bij de KNVB, bij de BAV, maar zeker ook bij zijn vereniging RCH zullen ze hem gaan missen. Bedankt voor alles wat je voor hen hebt betekend.’

Dat Rinus een echte bestuurder was bleek duidelijk nadat hij eerst afgevaardigde AV was van de KNVB afdeling Haarlem. Samen met zijn vriend Piet Bottelier werd hij na de fusie tussen de KNVB afdelingen Haarlem en Amsterdam bestuurslid van het toenmalige KNVB district West II (Haarlem en Amsterdam). Hij deed daar scheidsrechterszaken. Daar werkte hij samen in dat bestuur met ons oud LBA-bestuurslid Wim Dirks, die ons vorig jaar december is ontvallen. 

Na de fusies van de KNVB districten West I, West II en Midden was er voor hem geen plek meer in het bestuur van de KNVB district West I en werd hij bestuurslid van de landelijke LBA, alwaar hij de portefeuille juridische zaken had. Verder organiseerde hij in die tijd, samen met zijn vrouw Ans en Dick IJsselstijn en zijn vrouw Sjanie, de jaarvergaderingen van de LBA. In de meeste gevallen bij een Van der Valk vestiging, verspreid over Nederland zodat elk district aan de beurt kwam. Ook werd er altijd gezorgd voor een damesprogramma, zodat de dames tijdens de vergaderingen op een gezellige en goede wijze werden bezig gehouden. Na het bestuur te hebben verlaten van onze toenmalige secretaris Dick IJsselstijn, ging Rinus dat doen met onze nog steeds huidige penningmeester George Stuivenvolt. Ook bij de fusie in 2014 met de BZV was Rinus uiteraard betrokken. Hij ging toen niet door als bestuurslid van de BAV, maar bleef nog lang betrokken bij vragen over juridische kwesties. Bij zijn afscheid bij de KNVB werd hij lid van verdienste van de KNVB. Ook werd hij in 2014 erelid van de LBA/BAV.

Ergens door al die activiteiten door werd Rinus ook nog eens benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 

Bij de KNVB, bij de BAV, maar zeker ook bij zijn vereniging RCH zullen ze hem gaan missen. Bedankt voor alles wat je voor hen hebt betekend.

Rinus, bedankt voor dat ik je heb leren kennen in 1995. Dat was bij een LBA jaarvergadering in het klooster Rolduc in Kerkrade. Je was een echte vriend en een echt mensenmens. Rust in vrede.

Peter Langkemper

Oud bestuurslid LBA en BAV.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'