Publicaties

Indrukwekkende Nationale Sportherdenking

Op 4 mei zijn de honderden slachtoffers die in de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen in het Nederlandse schaken herdacht tijdens de Nationale Sportherdenking in Amsterdam. Ook BAV-voorzitter Ben van Olffen was bij de plechtigheid aanwezig.

Elk jaar staat er een specifieke sport centraal tijdens de Nationale Sportherdenking. Dit jaar is voor schaken gekozen omdat de schaakbond 23 mei haar 150-jarig jubileum viert. De Nationale Sportherdenking wordt georganiseerd sinds 2005 door het comité Nationale sportherdenking. Namens de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV) was voorzitter Ben van Olffen aanwezig tijdens de herdenking.

Naast het inhoudelijke programma werden vijf kransen gelegd bij het beeld van Prometheus, het oorlogsmonument van de Nederlandse sport bij de entree van het Olympisch Stadion. Anneke van Zanen-Nieberg legde de bloemen namens NOC*NSF, samen met Bianca de Jong-Mühren van de schaakbond Koninklijke Nederlandse Schaak Bond (KNSB).

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ook de schaaksport zwaar getroffen. Voor zover bekend zijn er minstens 250 leden van schaakverengingen omgekomen, onder wie veel Joodse schakers. Recent onderzoek van het Comité Nationale Sportherdenking heeft aangetoond dat minstens 91 leden van schaakclubs in Kamp Westerbork verbleven, voordat zij werden vermoord. In Kamp Amersfoort waren dat er 23, waaronder acht leden van de Puttensche Schaakclub, allemaal slachtoffers van de razzia in hun dorp.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'