Publicaties
KNVB Zeist

KNVB betaalt losgeld aan hackersgroep

De KNVB heeft losgeld betaald aan cybercriminelen die in april persoonsgegevens hebben gestolen van de voetbalbond. De hackersgroep LockBit, die gelieerd is aan Rusland, gebruikte hierbij gijzelsoftware. Volgens RTL Nieuws was de eis ruim 1 miljoen euro. De KNVB wil zelf niet zeggen om hoeveel geld het gaat.

Criminelen stelden gegevens te hebben buitgemaakt en deze te publiceren tenzij de KNVB losgeld betaalde. Deskundigenonderzoek kon niet uitwijzen welke gegevens daadwerkelijk waren buitgemaakt of ingezien. ‘Dit stelde de voetbalbond voor een dilemma zonder een optie die voor ons prettig voelde’, schrijft de KNVB in een verklaring.

Mogelijk buitgemaakte bestanden bevatten persoonsgegevens waarvan de verspreiding gevolgen kan hebben voor de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen. ‘Het voorkomen van een dergelijke verspreiding weegt voor de KNVB uiteindelijk zwaarder dan het principe om ons niet te laten afpersen’, stelt de bond. ‘Daarom werden er onder deskundige begeleiding afspraken gemaakt over het niet-publiceren en verwijderen van gegevens.’

De KNVB heeft op haar website een vraag -en antwoordrubriek gemaakt voor wie meer wil weten over de situatie.

‘Als je losgeld betaalt heb je geen enkele garantie dat cybercriminelen jouw gestolen gegevens alsnog niet doorverkopen’


Aleid Wolfsen, voorzitter van privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens, zegt tegenover het Algemeen Dagblad dat de KNVB de verkeerde keuze heeft gemaakt door toe te geven aan de hackers. Hij vindt dat de voetbalbond een ‘verwerpelijk verdienmodel’ in stand houdt door losgeld te betalen aan cybercriminelen. ‘Als je losgeld betaalt heb je geen enkele garantie dat cybercriminelen jouw gestolen gegevens alsnog niet doorverkopen’, stelt hij.

Ook het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt tegen het besluit van de KNVB te zijn. ‘Wij raden het betalen van losgeld ten zeerste af. Je financiert criminelen om zo een volgende aanval te kunnen plegen en het is geen garantie dat je je gegevens terug krijgt’, aldus een woordvoerder.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'