Publicaties

Van der Zee pleit voor aanpassing jeugdvoetbal

De KNVB gaat het jeugdvoetbal van o8-o12 volgend seizoen rigoureus veranderen. Althans, als het aan directeur Jan-Dirk van der Zee ligt. Zo moeten er vier fases in plaats van twee komen en moet ook bij de oudere jeugd geen stand bijgehouden worden. Ook wedstrijden in de schoolvakanties behoren tot het verleden. Dat schrijft directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee in zijn column op knvb.nl.

Voordeel van deze nieuwe competitie-indeling is meer ruimte voor gemengde teams en mogelijkheden voor een snellere instroom van nieuwe jeugdteams, zegt Van der Zee. Door de vrijgekomen ruimte kunnen verenigingen bovendien meer eigen activiteiten organiseren, zoals toernooien en jeugdzaalvoetbal in de winter.

Van der Zee verwacht kritiek op zijn plannen, vooral van de ouders. ‘Net als bij de vorige veranderingen in het pupillenvoetbal, zullen er ook nu weer ouders en vrijwilligers zijn die het liefst alles bij het oude willen houden en vinden dat het voetbalplezier van hun pupil wordt afgenomen door het niet meer bijhouden van ranglijsten. Een vergissing, blijkt uit meerjarig onderzoek.

‘Als verliezen te vaak voorkomt, en met ruime cijfers (niet zelden in het pupillenvoetbal), levert dat een knauw op voor de spelvreugde. Sterker nog; het wordt naast een slechte trainer genoemd als een belangrijke oorzaak om te stoppen.’

Natuurlijk willen kinderen winnen, maar de strijd om het kampioenschap leeft toch vooral onder vaders en moeders. Kinderen spelen met hun hart en worden hoofdzakelijk beziggehouden door de vraag of ze aan de bal komen, acties mogen maken, plezier hebben en met hun vriendjes kunnen voetballen. Het winnen van wedstrijden, komt pas ver daarna.
Andersom werkt het bij verliezen. Als dat te vaak voorkomt, en met ruime cijfers (niet zelden in het pupillenvoetbal), levert dat een knauw op voor de spelvreugde. Sterker nog; het wordt naast een slechte trainer genoemd als een belangrijke oorzaak om te stoppen.’

Op dit moment spelen kinderen tussen 8 en 10 al zonder ranglijst, als het aan Van der Zee ligt, komen teams van kinderen onder 11 en 12 jaar daar ook bij. Pas in april, bij de bondsvergadering van de KNVB, valt de definitieve beslissing hierover.  

Lees hier de hele column.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'