Publicaties
KNVB Zeist

KNVB: Ook drink- en eetpauzes tijdens ramadan in amateurvoetbal

De ramadan is maandag 11 maart begonnen. Om spelers die aan de ramadan meedoen te ondersteunen, kan de scheidsrechter een duel komende maand even stilleggen als de zon is onder gegaan. Op die manier kunnen de spelers en/of (assistent-)scheidsrechters even snel wat eten en drinken. Deze mogelijkheid geldt zowel voor veld als futsal.

De ramadan is een jaarlijks terugkerende periode waarin moslims die hieraan meedoen tussen zonsopgang en zonsondergang vasten. De ramadan duurt dit jaar tot en met 9 april.

Zonsopgang en -ondergang
Ook in het amateurvoetbal (veld en fustal) wordt er tijdens de ramadan gevoetbald in de avonduren. Het gaat dus ook gebeuren dat het vasten doorbroken mag worden tijdens een wedstrijd. Via dit overzicht van de zonsopgang en -ondergang kun je per avond zien op welk tijdstip het vasten doorbroken mag worden.

Advies
De KNVB adviseert het volgende bij avondwedstrijden waarbij het vasten tijdens een wedstrijd doorbroken mag worden:

  • De wedstrijd wordt door de scheidsrechter kort stilgelegd op het eerstvolgende beschikbare moment na zonsondergang (bij een overtreding, uitbal, achterbal, etc.)
  • De wedstrijd ligt kort stil en begint zo snel mogelijk weer
  • Dit gebeurt bij wedstrijden waarbij er minimaal één persoon (speler en/of (assistent-)scheidsrechter) op het veld staat die meedoet aan de ramadan
  • De scheidsrechter en trainer en/of aanvoerder van beide teams bespreken dit voor aanvang van de wedstrijd met elkaar zodat iedereen op de hoogte is.
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'