Publicaties
Arjan Knottnerus, FieldTurf Benelux

Heeft de kunstgrasbranche gefaald of is er iets anders aan de hand?

Arjan Knottnerus is directeur van FieldTurf Benelux, ’s werelds grootste (kunst)grasproducent. Hij schrijft columns over de laatste ontwikkelingen die hij op zijn pad in de voetbalwereld tegenkomt. In deze editie gaat hij uitgebreid in op de overbespeling van kunstgras.

Volgens de KNVB moet de kwaliteit van de kunstgrasvelden in Nederland omhoog. Er zouden namelijk te veel slechte kunstgrasvelden in Nederland liggen die al vroegtijdig vervangen moeten worden. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste kunstgrasvelden ouder dan zes jaar niet meer zouden voldoen aan de kwaliteit die je zou mogen verwachten. Zijn de velden nou echt zo slecht en heeft de kunstgrasbranche gefaald? Of is er iets anders aan de hand met de kunstgrasvelden in Nederland? En zijn de kunstgrasvelden van vandaag de dag ook nog steeds van mindere kwaliteit?

Nee, de kwaliteit is aanzienlijk verbeterd maar we maken de verkeerde keuzes op basis van laagste prijs waarbij we ons verschuilen achter het aanbestedingsbeleid. Inmiddels liggen er wereldwijd duizenden kunstgras voetbalvelden en is kunstgras in het voetbal niet meer weg te denken. Als vereniging heeft u ook voldoende keuze met ruim 2.000 door de FIFA en ook de KNVB goedgekeurde kunstgrasconstructies die de markt rijk is. Zouden hier nu helemaal geen goede velden tussen zitten? Natuurlijk wel, maar er worden keuzes voor u gemaakt door anderen op basis van andere argumenten zonder dat er echt kennis is van de materie zelf.

‘Clubs zijn aangewezen op gemeenten en die moeten aanbesteden. Vaak zit hier geen kennis’

Clubs zijn aangewezen op gemeenten en die moeten nu eenmaal aanbesteden. Vaak zit hier geen kennis en men huurt onafhankelijk advies in voor de keuze van het type kunstgras en de te volgen procedures. Op basis van de laagste prijs verwacht men de beste kwaliteit die tien jaar lang als nieuw blijft presteren. Om discussie te voorkomen worden er garantievoorwaarden aangeplakt en stelt men het aantal speeluren op meer dan 1.500 per jaar en soms zelfs wel op 3.000. Stelt u zich eens voor: 3.000 speeluren per jaar uitgaande van 40 weken gebruik: 10 uur per dag dus en dat 7 dagen per week!

Ben ik nou gek? Nee dat ben ik niet. Dit is ten eerste onmogelijk en ten tweede zou het kunstgras overbespeeld worden en daarom veel minder lang meegaan. Tien jaar lang 3.000 speeluren per jaar, daar is geen kruid tegen opgewassen.

Kunstgras is kunststof en kunststof slijt nu eenmaal net als alle andere materialen in deze wereld. Zijn er dan kunstgrasvelden die wel 10 jaar meegaan? Ja, die zijn er genoeg maar dan moet er wel naar kwaliteit gekeken worden, normaal gebruik van gemaakt worden en ook goed onderhoud gepleegd worden. Dit laatste wordt nog altijd onderschat en ook het maken van een gedegen keuze op basis van kennis en kunde. Laat u daarom ook goed informeren door de producent. Hier zit namelijk de kennis en komt men ook weer uit als het om garanties gaat in de toekomst.

Contact: arjan@fieldturfbenelux.com

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'