Publicaties

Kunstgrastender roept vragen op

Een drietal bedrijven is begonnen met een nieuw project om een kunstgrastender uit te schrijven. Anderen hebben twijfels over het initiatief.

De bedrijven Damsté, Hypercube en zijn begonnen om verenigingen via een tender kunstgrasvelden te laten aankopen. Via de website www.kunstgrastender.nl zijn zij inmiddels begonnen om informatie over het initiatief te geven en bijeenkomsten door het hele land te organiseren. ‘Tienduizenden euro’s kunt u besparen’, zegt het trio. Opvallend is dat Hypercube een bedrijf is dat veel wordt ingezet door de KNVB en waar Henk Kesler, oud directeur betaald voetbal, ook onderdeel van uitmaakt. Het is niet bekend of, en zo ja, op welke manier de voetbalbond in het project participeert.
Andere marktpartijen hebben twijfels over het initiatief. Arjan Knottnerus, directeur van FieldTurf Benelux: ‘Uiteraard is de werkelijkheid anders en zijn het vooral de initiatiefnemers zelf die er baat bij hebben. Wij zijn er als branche uiteraard niet gelukkig mee en vragen ons ook sterk af hoe dit allemaal moet gaan.’
De initiatiefnemers schrijven dat er inkoopvoordeel behaald kan worden. ‘Door uw kunstgrasbehoefte en die van andere sportverenigingen, stichtingen en gemeenten in ons land te bundelen. Samen met kunstgrasexperts van ingenieursbureau KYBYS en aanbestedingsspecialisten van advocatenkantoor Damsté organiseert het Utrechtse advieskantoor Hypercube momenteel een dergelijke inkoopbundeling. Wij organiseren een collectieve tender waarbij de deelnemers hun eigen inkoopwensen kunnen inbrengen.’
Volgens Knottnerus is het initiatief niet in het voordeel van sportverenigingen. ‘Ik denk dat het belangrijk is dat clubs in elk geval gewaarschuwd worden en vooral zelf moeten bepalen wat bij hun past. Clubs zijn verder vaak afhankelijk van gemeentelijke subsidies en kunnen als het nodig is vaak zelf veel beter onderhandelen’, schrijft hij op zijn blog.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'