Publicaties

Enquête: Meer dan helft amateurclubs wil seizoen afmaken met halve competitie

Mocht de competitie in het complete amateurvoetbal in het weekend van 16 en 17 januari worden hervat dan geeft meer dan de helft van de clubs aan dat ze graag een half seizoen spelen. Dat blijkt uit een enquête van de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV).

In de enquête, die is ingevuld door 266 voetbalbestuurders evenredig verspreid over districten en niveau, werden vier opties voorgelegd:

 1. De huidige, stilgelegde competitie afmaken. Toelichting: Dit betekent vol programma, mogelijk ook doordeweekse inhaalwedstrijden, eerlijk competitieverloop zoals opgezet.
  32,7% van de ondervraagden kiest voor deze optie.
 2. Een halve competitie spelen en de huidige resultaten schrappen (iedere club begint dus op 0 wedstrijden). Toelichting: Een nieuwe halve competitie, en promotie/degradatie wordt na halve competitie bepaald. Je speelt of thuis of uit tegen een tegenstander. Meer mogelijkheden voor inhaalwedstrijden.
  25,3% van de ondervraagden kiest voor deze optie.
 3. Een halve competitie spelen waarbij de behaalde resultaten tot nu toe blijven staan.Toelichting: Een halve competitie, maar dan met behoud van de al gespeelde wedstrijden.
  28,6% van de ondervraagden kiest voor deze optie.
 4. De huidige afdelingen splitsen in 2 poules van 6 of 7 ploegen (iedere club begint op 0 wedstrijden). Toelichting: De huidige competitie in twee poules verdelen met een uit- en thuiswedstrijd.
  13,5% van de ondervraagden kiest voor deze optie.

Opvallend aan de uitkomsten van de enquête is dat de laatste optie de minste voorkeur heeft voor de ondervraagden, terwijl de KNVB in overleg met de clubs uit de Tweede en Derde Divisie en de hoofdklassers heeft besloten om juist deze optie te kiezen om de competitie uit te spelen. Deels doordat juist die verenigingen geen mogelijkheid hebben om een volledige competitie te beëindigen.

Overleg met KNVB
De Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV) is met de KNVB in overleg over het uitspelen van de competitie voor de lagere amateurverenigingen. De BAV heeft de uitkomst van de enquête reeds in een overleg met de voetbalbond als advies meegegeven, dat wil zeggen de voorkeur voor een nieuwe halve competitie van de huidige klassen.

Krijg een Trackback link

5 Reactie(s)

Kijk wat anderen zeggen over deze publicatie.

 1. Ik lees toch bij optie 1 het hoogste percentage

  Door H. Jansen op 11 december 2020
 2. Men vind de lage uitkomst van optie 4 zeer opvallend. Dit is nl. de keuze van 2e en 3e divisie clubs. Nou, ik niet. Deze clubs kennen vaak een hogere begroting dan kleinere profclubs door bv sponsorinkomsten. De kleinere clubs zijn vaak totaal afhankelijk van kantine-inkomsten en die kiezen gewoon voor: hoe meer wedstrijden, hoe meer inkomsten. Alle andere opties zorgen voor een permanente halvering van competities omdat veel clubs zonder de kantineinkomsten er volgend seizoen niet meer zullen zijn.

  Door Nees op 12 december 2020
 3. Dus de titel is zeer misleidend. De uitkomst van optie 2 en 3 samen is meer dan de helft. Maar de duidelijke voorkeur heeft optie 1.

  Door Nees op 12 december 2020
 4. Uiteraard ga ik er dan wel vanuit dat publiek ook weer welkom is.

  Door Nees op 12 december 2020
 5. Met alle respect, 266 deelnemers op een aantal van 3000 clubs geeft een respons van nog geen 10 %. Als er dan gemeld wordt dat 32,7 % ergens een mening over heeft, dan is dat dus in werkelijkheid zo’n 3 % van het aantal clubs.
  Geeft toch een iets ander perspectief van de interpretatie denk ik .

  Door jan bosch op 12 december 2020

Laat een reactie achter

Het e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'