Publicaties

Enquête: Meer dan helft amateurclubs wil seizoen afmaken met halve competitie

Mocht de competitie in het complete amateurvoetbal in het weekend van 16 en 17 januari worden hervat dan geeft meer dan de helft van de clubs aan dat ze graag een half seizoen spelen. Dat blijkt uit een enquête van de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV).

In de enquête, die is ingevuld door 266 voetbalbestuurders evenredig verspreid over districten en niveau, werden vier opties voorgelegd:

 1. De huidige, stilgelegde competitie afmaken. Toelichting: Dit betekent vol programma, mogelijk ook doordeweekse inhaalwedstrijden, eerlijk competitieverloop zoals opgezet.
  32,7% van de ondervraagden kiest voor deze optie.
 2. Een halve competitie spelen en de huidige resultaten schrappen (iedere club begint dus op 0 wedstrijden). Toelichting: Een nieuwe halve competitie, en promotie/degradatie wordt na halve competitie bepaald. Je speelt of thuis of uit tegen een tegenstander. Meer mogelijkheden voor inhaalwedstrijden.
  25,3% van de ondervraagden kiest voor deze optie.
 3. Een halve competitie spelen waarbij de behaalde resultaten tot nu toe blijven staan.Toelichting: Een halve competitie, maar dan met behoud van de al gespeelde wedstrijden.
  28,6% van de ondervraagden kiest voor deze optie.
 4. De huidige afdelingen splitsen in 2 poules van 6 of 7 ploegen (iedere club begint op 0 wedstrijden). Toelichting: De huidige competitie in twee poules verdelen met een uit- en thuiswedstrijd.
  13,5% van de ondervraagden kiest voor deze optie.

Opvallend aan de uitkomsten van de enquête is dat de laatste optie de minste voorkeur heeft voor de ondervraagden, terwijl de KNVB in overleg met de clubs uit de Tweede en Derde Divisie en de hoofdklassers heeft besloten om juist deze optie te kiezen om de competitie uit te spelen. Deels doordat juist die verenigingen geen mogelijkheid hebben om een volledige competitie te beëindigen.

Overleg met KNVB
De Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV) is met de KNVB in overleg over het uitspelen van de competitie voor de lagere amateurverenigingen. De BAV heeft de uitkomst van de enquête reeds in een overleg met de voetbalbond als advies meegegeven, dat wil zeggen de voorkeur voor een nieuwe halve competitie van de huidige klassen.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'