Publicaties

NPO Radio 1-bus week langs verschillende amateurvoetbalclubs in Nederland

Hoge energierekeningen, weinig vrijwilligers, een afname in het aantal kinderen dat lid wordt en agressie op het veld. Het water staat vele amateurvoetbalclubs aan de lippen. In de week van 16 oktober staat de gele bus van het NPO Radio 1-programma 5 Dagen (NTR/PowNed) met presentatoren Mirthe van der Drift en Ajouad El Miloudi bij verschillende amateurvoetbalclubs in Nederland. De rondgang van het programma is deels geïnspireerd op de visie-avonden die de BAV en de RVVB de komende weken organiseren.

Steeds minder kinderen zijn lid van een sportclub: het aantal is in vijf jaar tijd met 130.000 afgenomen. Bij heel wat amateurvoetbalclubs staat het water dan ook aan de lippen. Ze hebben na corona niet alleen te maken met een teruglopend ledenaantal onder de jeugd, maar worstelen ook met hoge energiekosten en een gebrek aan vrijwilligers. Het verenigingsleven staat daardoor onder druk. In 5 Dagen worden de problemen en uitdagingen van het amateurvoetbal in Nederland besproken, en wordt gekeken naar de mogelijke voetbalclub van de toekomst.

  • Maandag is Laura Pruim-Wever te gast, bestuurslid van VV Emmen. Ooit was deze club amateurkampioen van Nederland, maar op het moment is er nog slechts één elftal actief in de b-categorie. Samen met twee anderen probeert ze de club overeind te houden, maar dat valt niet mee met de stijgende kosten en terugvallende ledenaantallen.
  • Dinsdag besteedt 5 Dagen aandacht aan het verenigingsleven, met coach Wilfred Evers van de club DRC in Durgerdam. Hij vertelt hoe een club het smeermiddel kan zijn tussen verschillende bevolkingsgroepen.
  • Woensdag vertelt voorzitter Wim Olde Kalter van FC Berghuizen in Oldenzaal over het floreren van het vrouwenvoetbal binnen de vereniging.
  • Donderdag staat de bus bij SO Soest en gaat het over agressie op het voetbalveld. Scheidsrechters Vinz Janssen en Rik Hooft trekken aan de bel over het toenemende geweld tijdens wedstrijden.
  • Vrijdag vindt bij VVZ ’49 in Soest een bijeenkomst plaats van bestuursvoorzitters van amateurvoetbalclubs over de voetbalclub van de toekomst. BAV-districtsafgevaardigde Pieter van Veen is erbij. Hij vertelt over zijn club Vitesse Delft en hoe deze in de toekomst kan overleven. Van Veen is al 40 jaar vrijwilliger bij Vitesse Delft en hoopt dat de club nog wel 40 jaar meegaat.

5 Dagen live over amateurvoetbalclubs. Maandag 16 oktober, dinsdag 17 oktober, woensdag 18 oktober, donderdag 19 oktober en vrijdag 20 oktober van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'