Publicaties

Onderzoek: 14% Nederlandse huishoudens zegde in 2019 lidmaatschap sportvereniging op

In 2019 is een lidmaatschap van een sportvereniging opgezegd in 14% van de Nederlandse huishoudens met minstens één lidmaatschap. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut en de HAN University of Applied Sciences naar opzeggingen van lidmaatschappen van verenigingen en fitnesscentra.

De prijs van het verenigingslidmaatschap was in bijna drie op de tien gevallen de opzegreden. Dat is vaker dan in 2018 (20%) en 2016 (19%). Deze reden werd vaker genoemd door huishoudens die in 2019 minder te besteden hadden dan een jaar eerder, huishoudens met een inkomen beneden modaal en alleenstaanden.

Niet leuk meer of te weinig gebruikt

Vaker nog dan te hoge kosten was in 2019 de reden om een verenigingslidmaatschap op te zeggen dat men de sport niet meer leuk vond (38%). Een fitnessabonnement werd in ruim een derde van de gevallen opgezegd vanwege de kosten en/of omdat men er te weinig gebruik van maakte.

Vrijwilligerswerk

In het onderzoek is ook gekeken of mensen een verband tussen contributie en vrijwilligerswerk zouden willen. Ruim een kwart van de volwassen leden van een sportvereniging bleek bereid om meer vrijwilligerswerk te doen in ruil voor een lagere contributie. 9 procent is bereid meer contributie te betalen in ruil voor minder vrijwilligerswerk.

Lees hier meer over het onderzoek.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'