Publicaties

Onderzoek: Driekwart van voetbalwedstrijden verloopt sportief

Drie op de vier amateurwedstrijden van voetbal en hockey verlopen sportief. Minder dan één op de tien wedstrijden verloopt onsportief. Dat blijkt uit observatieonderzoek van het Mulier Instituut.

Bij derby’s en bij kampioens- en promotie-/degradatiewedstrijden is de spanning groter. Deze beladen wedstrijden verliepen in 2023 iets vaker onsportief dan de andere wedstrijden. Er vonden bijvoorbeeld meer ‘excessieve’ gedragingen plaats, zoals duwen, trekken, schelden en schoppen.

Mannen vaker onsportief tegen scheidsrechter dan vrouwen

Tussen 2017 en 2023 vond in twee op de drie mannenwedstrijden ongewenst gedrag tegen de scheidsrechter plaats. Dat geldt voor zowel voetbal als hockey. Bij vrouwenwedstrijden is dit minder: 32 procent van de voetbalwedstrijden en 42 procent van de hockeywedstrijden. Het aantal keer per wedstrijd dat dit gebeurt, is tussen 2017 en 2023 wel iets afgenomen.

Meeste gedragingen van spelers zijn positief

Dat ongewenst gedrag plaatsvindt, betekent niet direct dat een wedstrijd onsportief verloopt. Observanten beoordeelden het gedrag van de spelers, begeleiders, scheidsrechters en toeschouwers meestal positief. En in 2023 spraken spelers elkaar relatief vaker aan op hun gedrag dan in eerdere jaren.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'