Publicaties

Pas op dat u niet zomaar foto’s op de website plaatst – dat kan een duur staartje krijgen

De BAV (Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen) krijgt af en toe meldingen van verenigingen die een dure factuur hebben gekregen, omdat er een foto van internet is geplukt en op de website van de club is gezet. Enige probleem: er zit vaak copyright op zo’n foto. Soms krijgt de vereniging naderhand een dure factuur.

Kijk voordat u een foto plaats goed of er copyright op de afbeelding zit. Is dat het geval, dan kunt u twee dingen doen:

  1. De foto niet gebruiken
  2. Contact opnemen met de maker of de foto gratis gebruikt mag worden en zo niet wat de kosten dan zijn

Deze route is altijd goedkoper, omdat er bij plaatsing zonder vermelding van de maker er ook een boete en eventuele opsporingskosten moeten worden betaald. Die zijn soms meer dan 200% van de oorspronkelijke prijs voor de afbeelding. Zo kreeg de BAV onlangs een hulpvraag van een van haar leden die een foto had gebruikt waar copyright op zat. De prijs voor de foto bedroeg 75 euro, maar de totale factuur bedroeg bijna 300 euro.

Foto’s zonder copyright

Uiteraard is de makkelijkste weg om contact op te nemen met de fotograaf en afspraken te maken. Vaak komt het voor dat het foto’s betreft ter illustratie van een artikel. In bovenstaand voorbeeld kreeg een van onze leden een rekening voor een afbeelding van de Coronacheck app.

Zoekt u zo’n afbeelding ter illustratie van een verhaal, dan kunt u ook gratis foto’s gebruiken. Er zijn een aantal manieren:

  • Als u een foto aantreft op google met een Creative Commons-licentie dan is het mogelijk om zonder te betalen de foto te gebruiken. Bij Creative Commons geeft de maker een soort ‘licentie’ af voor een werk waar hij of zij het auteursrecht op heeft. Let wel goed op: er zijn bepaalde voorwaarden aan verbonden. Die staan vaak bij de foto.
  • Ook zijn er een aantal websites waar makers hun werk gratis aanbieden in de hoop dat u een vrijwillige bijdrage levert. Pixabay is daar een voorbeeld van. Let daar wel goed op dat u een foto kiest uit de gratis afbeeldingen die worden getoond, er zitten namelijk ook commerciële afbeeldingen tussen. Kijk hier voor een goed voorbeeld.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'