KNVB rolt programma voor 600 amateurclubs uit om racisme tegen te gaan
In het nieuwe plan om racisme en discriminatie op en rond de voetbalvelden tegen te gaan zullen 600 amateurclubs deelnemen aan een programma dat erop is gericht om te werken aan bewustwording en om clubs te ondersteunen in het stellen van de norm en het handhaven van grenzen.
Het programma is een van de pijlers van het project ‘Ons voetbal is van iedereen’ dat de KNVB samen met de Rijksoverheid op zaterdag 7 februari ontvouwde op het sportpark van Zeeburgia in Amsterdam. In totaal is er over een periode van drie jaar 14 miljoen euro beschikbaar gemaakt.
‘Doel is dat we een gedragsverandering zien op en rond het voetbalveld. We streven ernaar dat alle betrokkenen zich inzetten om iedereen zich welkom te laten voelen op de club. De goede clubs en positief gedrag zetten we in de spotlight als voorbeeld voor anderen.’
In die periode is er onder andere een programma waar 600 amateurclubs (veld en zaal) en 34 betaald voetbalclubs aan deelnemen. In mei 2020 zullen de eerste clubs aan de slag gaan. Het programma focust op clubs en hun bestuurders, trainers en officials. Het is erop gericht om te werken aan bewustwording en om clubs te ondersteunen in het stellen van de norm en het handhaven van grenzen.
Behoefte van de club
Het programma kent diverse modules en wordt aangeboden in de vorm die aansluit bij de behoefte van de club. De KNVB coördineert en begeleidt dit programma, de Rijksoverheid maakt het financieel mogelijk. ‘Doel is dat we een gedragsverandering zien op en rond het voetbalveld. We streven ernaar dat alle betrokkenen zich inzetten om iedereen zich welkom te laten voelen op de club. De goede clubs en positief gedrag zetten we in de spotlight als voorbeeld voor anderen’, staat er in het rapport.
Rol van BAV
Na afloop van de kick-off zetten organisaties die samenwerken symbolisch hun handtekening. Ook de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV) schaart zich achter het initiatief. BAV-voorzitter Ben van Olffen: ‘Het is een mooi begin om dit maatschappelijke probleem aan te pakken. Wij zullen aandacht blijven besteden aan het onderwerp en hopen dat we op die manier kunnen bijdragen aan een sportklimaat waar racisme en discriminatie niet voorkomt.’
Kijk hier voor het complete plan van ‘Ons voetbal is van iedereen’.