Publicaties

Protocol verantwoord sporten, wat mag wel en wat mag niet?

Op zaterdag 4 september gaat bij de amateurs het districtsbeker-toernooi van start. Dat roept vragen op over de coronamaatregelen zoals die op dit moment gelden. Het NOC*NSF heeft een protocol Verantwoord Sporten opgesteld. Die geldt in ieder geval tot 17 september wanneer het kabinet bekend maakt of er opnieuw versoepelingen kunnen komen. Hieronder in het kort de belangrijkste vragen en antwoorden uit het protocol.

Zijn wedstrijden, competities en toernooien toegestaan?

Amateurwedstrijden en competities en toernooien zijn toegestaan. Iedereen mag wedstrijden spelen met andere clubs. Tijdens het sporten hoeven sporters onderling geen 1.5 meter afstand te houden als dit nodig is voor de sportbeoefening.
Er mag publiek aanwezig zijn bij amateurwedstrijden en trainingen. In principe geldt placering (vaste zitplaats) maar indien de concrete situatie dat niet mogelijk maakt, is staan op een afgebakende plek (in acht nemen van de 1,5 meter) toegestaan. Voor publiek geldt de verplichting van registratie en gezondheidscheck.

Is er publiek toegestaan bij wedstrijden of trainingen?

Publiek bij professionele sportwedstrijden en amateur wedstrijden en trainingen is toegestaan mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit. Indien bij amateur wedstrijden en -trainingen de concrete situatie een vaste zitplaats niet mogelijk maakt, is staan op een afgebakende plek (met in acht nemen van de 1,5 meter) toegestaan. Voor publiek geldt de verplichting van registratie en gezondheidscheck.

Hoeveel personen mogen aanwezig zijn op een buitensportaccommodatie?

Sportlocaties mogen 100% van de capaciteit op 1,5 meter afstand gebruiken.

Mogen kleedkamers en douchegelegenheden helemaal open?

De kleedkamers en douches mogen weer gebruikt worden. Uiteraard nog wel met inachtneming van de basismaatregelen, denk bijvoorbeeld aan de anderhalve meter afstand.

Wees alert op legionella!
In veel gevallen zullen de douches niet zijn gebruikt. Let dus nu ook het voorkomen van legionellabesmetting. Komt het warme water op het sportcomplex uit een grote warmwaterinstallatie zoals een boiler? Dan moet de temperatuur boven de 60 graden Celsius zijn om besmetting met legionella tegen te gaan. Spoel om dezelfde reden de leidingen door met water op een temperatuur van minimaal 80 graden, nadat de accommodatie een lange periode niet is gebruikt, zoals nu het geval is. Nog enkele tips voor het voorkomen van vermenigvuldiging van legionella:

  • Zorg ervoor dat het water in de leidingen onder de 20 graden of boven de 60 graden is.
  • Voorkom dat water lang in een systeem blijft, zoals via een automatische spuivoorziening.
  • Voorkom ook stilstand van water in een systeem.

Kunnen er bestuursvergaderingen en bijeenkomsten plaatsvinden op de sportaccommodatie of in de sportkantine?

De sportkantine is open. Zo lang men zich aan de basisregels voor groepsvorming etc. houdt, kan een vergadering worden georganiseerd. Het advies is dit tot een minimum te beperken.

Mogen de terrassen bij de sportaccommodaties open?

Voor sportkantines gelden dezelfde regels als voor de horeca.

Aandachtspunten:

  • Een vaste zitplek is verplicht. Dit mag ook een zitplek aan de bar zijn.
  • Bezoekers houden 1,5 meter afstand van elkaar.
    • Voor horeca buiten geldt dat met kuchschermen 1,5 meter afstand houden niet verplicht is. 
  • Bezoekers vragen zich te registreren en gezondheidscheck zijn verplicht. 
  • In alle eet-en drinkgelegenheden mag 100% van de capaciteit op 1,5 meter afstand gebruikt worden. Dit geldt binnen en buiten.   
  • Entertainment is niet toegestaan. Optredens en beeldschermen niet toegestaan en mag geen harde muziek gedraaid worden.
  • Horecagelegenheden hebben beperkte openingstijden. Zij mogen open van 06:00 tot 00:00 uur.
  • Afhalen is mogelijk

Kijk hier voor de complete FAQ van het NOC*NSF. Ook de KNVB heeft vijf veelgestelde vragen beantwoord op haar website.

Tags:
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'