Publicaties
Ben van Olffen

Samen tegen misbruik in de sport

Het laatste nummer van BAV Voetbalinfo is geheel gewijd aan een onderwerp dat niet nodig zou moeten zijn. Grensoverschrijdend gedrag, meestal seksueel getint, heeft de laatste tijd veel aandacht gekregen.  Volgens onderzoek heeft 1 op de 8 jongeren te maken met misbruik in de sport, schrijft BAV-voorzitter Ben van Olffen in zijn nieuwste column.

Het stelt ook bestuurders voor de nodige problemen, velen hebben hiermee – gelukkig – nog geen eerdere ervaring opgedaan. Het is dan maar te hopen dat u de juiste keuzes maakt. Net zoals later in het themanummer RKSV Vogido duidelijk maakt. Hoe trots moeten we ook zijn op mensen als Renald Majoor, die vanuit zijn eigen ervaring bij wil dragen om dat misbruik aan te pakken.

Natuurlijk, Renald met zijn Stichting, de BAV met dit themanummer, gaan misbruik niet uit te wereld helpen. Het minste wat wij kunnen doen is proberen het misbruik te beperken, het misbruik bespreekbaar te maken en de bewustwording bij te brengen dat u als bestuurder daar morgen mee geconfronteerd kan worden in je eigen vereniging.
De sportclub, waar een kind een omgeving vol veiligheid zou moeten ervaren, en dat gelukkig ook vaak ervaart. Maar toch, de kinderen die jaren achtervolgd worden door ervaringen van misbruik verdienen het ook om begrepen, begeleid en ondersteund te worden. Ook als de misbruiker een populair iemand is binnen de vereniging.

De piramide
Als ik deze column schrijf moet de Bondsvergadering nog plaatsvinden op donderdag 7 juni a.s. De voetbalpiramide moest terug naar de tekentafel. Vervolgens ligt er een akkoord van een commissie, bestaande uit vertegenwoordigers uit het betaald- en amateurvoetbal. De vertegenwoordigers van het amateurvoetbal krijgen de steun van hun achterban.

Hoe anders is het bij het betaald voetbal. Maanden na het akkoord is er nog geen instemming. Er ligt een nieuw combinatiedossier, nu binnen het betaald voetbal. Het gaat over kunstgras, het aantal teams in de Eredivisie en Jupiler League en televisiegelden. De aandacht voor de aanleiding, de beloftenteams in de voetbalpiramide, lijkt ondergeschikt te worden. Hopelijk weten alle geledingen binnen het amateurvoetbal de rijen gesloten te houden en staan zij voor de belangen van het amateurvoetbal. Desnoods een voetbalpiramide zonder beloftenteams, maar ook zonder 2e elftallen!

Lentevoetbal
Dit is het eerste seizoen dat daarmee ervaring is opgedaan. Een stevige evaluatie is op zijn plaats met vooral de inbreng van de verenigingen. Maar evalueren kun je pas als het seizoen volledig voorbij is. Ik roep de KNVB dan ook daar werk van te maken. Datgene wat nu ervaren wordt is niet altijd voorzien door verenigingen. Natuurlijk, het is mooi om te voetballen als het mooi weer is. Het heeft ook nogal wat gevolgen. Clubactiviteiten komen in de knel, de sluiting van de velden is bij kleine verenigingen lastig, in de winterperiode mist men nogal wat weken kantine-inkomsten, veel inhaalwedstrijden door de week, maar beperkt aantal promotie-degradatiewedstrijden, soms alleen een uitwedstrijd.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'