Publicaties

SC Feyenoord stoomt verder op en is er bijna

De amateurs van Feyenoord kozen er vier jaar geleden voor van de zondagamateurs over te schakelen naar de zaterdag. De plaats in de hoofdklasse werd ingeruild voor de vierde klasse zaterdag en inmiddels hebben de Rotterdammers drie kampioenschappen op een rij geboekt.

Komend seizoen is een plaats in de eerste klasse verzekerd voor SC Feyenoord. Nog één sport op de ladder en Feyenoord is terug op het oude niveau. Dát is het doel, al heet de hoofdklasse straks derde divisie, maar de Engelse schrijver Shakespeare zei al lang geleden: Wat zegt een naam.

Inmiddels is Argon uit Mijdrecht de Rotterdammers voorgegaan dankzij het kampioenschap in de 1e klasse A. Zij spelen volgend jaar hoofdklasse, dat was het niveau waarop werd gespeeld toen de stap naar zaterdag werd gemaakt. Gemakkelijk zal het voor Feyenoord niet gaan. Dat heeft ook Argon ondervonden. Het kampioenschap van Feyenoord was dit jaar ook minder overtuigend dan in afgelopen jaren. In de 4e klasse werden de Rotterdammers ongeslagen kampioen, in de twee volgende seizoenen werden er wedstrijden verloren en gelijk gespeeld. De tegenstand wordt in de eerste klasse duidelijk groter, een nieuwe uitdaging voor trainer Agterberg en zijn pupillen.

Nieuwenhoorn

Feyenoord is niet de enige oud-zondagclub die het goed doet op zaterdag. Neem Nieuwenhoorn uit Hellevoetsluis. De ex-hoofdklasser begon meteen in de derde klasse, omdat de zaterdagsectie al op dat niveau was aangekomen. Het werd een succes, overtuigend kampioen en nu op naar de 2e klasse. En de ambitieuze club wil méér.
Succes was er ook voor de Racing Club Souburg (RCS). De Zeeuwen – eens de club van bondscoach Danny Blind en de gebroeders Dennis en Gérard de Nooijer – werden royaal kampioen in de 3e klasse A, district Zuid I.
Een ander voorbeeld is Schipluiden uit Midden-Delfland. Kampioen in 4A van West II én dus promotie naar de 3e klasse. Dat staat Velo uit Wateringen ook te wachten nadat de beslissingswedstrijd tegen Duindorp SV werd gewonnen. Maar het was natuurlijk niet voor iedereen feest. Zo bleef Papendrecht in de 2e klasse steken. Ook DCV uit Krimpen aan de IJssel kwam niet aan de felbegeerde promotie toe.
Dat in tegenstelling tot FDS uit Havelterberg dat het eerste jaar zaterdag afsloot met een een kampioenschap in 5A van het district Noord, en dus promoveerde naar de 4e klasse. Een titel was er ook voor het op zaterdag debuterende IJsselstreek uit Deventer in district Oost, klasse 4E.

FC Portugal en FC Robinhood

Op zo’n succes hadden FC Portugal en FC Robinhood in district West I alleen kunnen hopen. Het werd echter een lage klassering. Victoria uit Loosdrecht schopte het als zaterdag-debutant nog tot een tweede plaats, Dilettant uit Lekkerkerk moest als nieuwkomer op zaterdag genoegen nemen met plaats 4. Zwartepijl uit Rotterdam debuteerde met een derde plaats. Nee, dan Nieuwkoop dat in 4C West II promotie naar de 2e klasse afdwong. De zaterdagamateurs van Sparta Rotterdam konden niet verder oprukken en blijven 3e klasser. Zo ook de zaterdagsectie van Willem II uit Tilburg dat een seizoen eerder nog p/d-wedstrijden moest spelen om zich te handhaven.

Tekst: Meindert Leerling

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'