Publicaties
Gulden Gids

Spakenburg wint Gulden Gids Award

De resultaten van de Gulden Gids Award zijn bekend. SV Spakenburg, SVN ’69 en v.v. Den Ham waren de grote winnaars van de prestigieuze prijs voor de beste presentatiegids van het Nederlandse amateurvoetbal. Hieronder het juryverslag.

Al sinds 2004 wordt de Gulden Gids Award uitgereikt aan de club die in het amateurvoetbal de mooiste presentatiegids vervaardigt. Eerst alleen voor het zaterdagvoetbal, het was immers een initiatief van de BZV, maar sinds dit seizoen voor het totale amateurvoetbal, althans voor de lidverenigingen van de BAV. Bij het beoordelen van de grote stapel inzendingen, kwam de jury tot de conclusie dat het niveau in het algemeen genomen hoog is.

De clubs realiseren zich terdege dat de presentatiegids een afspiegeling van hun vereniging is en dat men daar alle geledingen wil presenteren. Dat strookt overigens ook met de criteria voor de jury. Lezenswaardigheid, vormgeving, fotografie, informatief, representatief en natuurlijk het clubgevoel dient tot uiting te komen.
De toppers lagen dit jaar zeer dicht bij elkaar. De modernste druk- en opmaak technieken zijn overal in het voetbalwereldje toegepast. Laklaagjes, uitklapfoto’s, liggend A4. Er is veel aan gedaan om onderscheid te maken. Bijna was de jury weer bij de winnaar van vorig jaar uitgekomen, die naast twee fraaie uitklapfoto’s waarbij vrouwen en mannen evenredig veel aandacht kregen, ook nog een club muismatje had toegevoegd.

Toch heeft de jury bij nadere beoordeling gekozen voor drie gidsen die om verschillende redenen in het oog sprongen.

De aanmoediging

De Nijeveense club SVN ’69 bracht dit jaar een fraai blad in vierkantvorm uit (20×20 cm), waarin de hele vereniging wordt neergezet. Zowel 1e elftal, jeugd, nieuwkomers, sponsoren en – niet in de laatste plaats – vrijwilligers komen aan bod. Mooi praktisch en overzichtelijk. Er is geen reclamebureau aan te pas gekomen, maar het geheel is in eigen beheer ontworpen. Vandaar de aanmoedigingsprijs voor de gids, vooral ook om andere clubs te inspireren toch mee te doen met deze verkiezingen, want het is geen wet van meden en perzen dat de meest glossy uitgave met de eer gaat strijken. Complimenten aan SVN ’69.

De verrassing

Al jarenlang zendt de v.v. Den Ham in om mee te doen met de verkiezing. Ten opzichte van de vorige uitgaven is door de v.v. Den Ham niet een stapje, maar grote schreden vooruit gemaakt. Prachtige uitgave, fraai vormgegeven, veel beter kleurgebruik dan in voorgaande jaren. Opvallend een artikel over pedagogische begeleiding van jeugdspelers, in het kader van onderwijs, maar ook over onderwerpen als pesten. Eveneens een artikel over plezier en respect naar aanleiding van het dieptepunt in Almere in het vorige seizoen. Een nog wat zorgvuldiger fotokeuze, zou waarschijnlijk de doorslag hebben gegeven naar nummer 1.
Een foto van supporters in blote bast is prima, maar kampioensfoto’s van meiden met flessen bier in de hand, zouden onzes inziens uit de selectie moeten vallen. Niettemin, een zeer eervolle 2e plaats dit keer.

De winnaar

Eigenlijk was de gids van vorig jaar nog fraaier. Maar dat was juist de reden om toen niet voor die gids te kiezen. De jury vond het een beetje over de top. Dit jaar deed de SV Spakenburg, want over die gids hebben we het, een stapje terug. Dat getuigt van klasse. ’t Kan verkeren’, zo staat in het voorwoord, maar dat ging over de prestaties van het eerste team in het vorig seizoen, want degradatiezorgen waren toch aan de orde bij De Blauwen. Maar die stap terug bij het vervaardigen van deze gids heeft tot resultaat gehad dat de jury heeft besloten deze gids te honoreren met de oorkonde van De Gulden Gids Award. En terecht. Prachtige uniform doorgevoerde vormgeving, mooie een aanstekelijke verhalen, uitstekende presentatie van de nieuwe spelers, mooie interviews. Jeugd, sponsoren, vrijwilligers, maatschappelijke verantwoordelijkheden, het komt allemaal aan bod.
En hier juist doorslaggevend: de foto’s bij de artikelen zijn geen foto’s meer, maar het zijn heuse portretten. Schitterend vormgegeven en opgemaakt. In één woord: KLASSE!
Vandaar de oprechte felicitaties met de uitverkiezing.

De jury: Kees van Kesteren, Henk van der Pol en Jaap Bisschop.

Bekijk ook de video van de uitreiking:

 

Alle winnaars Gulden Gids Award

2004 Quick Boys

2005 BVV Barendrecht

2006 VV DOVO

2007 SC Genemuiden

2008 SV Urk

2009 Zuidvogels

2010 VSCO ’61

2011 Excelsior ’31

2012 Sparta Nijkerk

2013 DTS Ede

2014 SV Spakenburg

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'