Publicaties
vv Rijen

Steeds meer ouderen op de sportvereniging

Een op de zes leden van een sportvereniging is gemiddeld 65 jaar of ouder, een toename sinds 2012 en 2009 waar een op de tien leden ouder dan 65 jaar was.

Negen op de tien verenigingsbestuurders geven aan dat – in ieder geval een deel van – hun 50-plus leden actief sport op de vereniging. Bij acht op de tien verenigingen vervullen 50-plus leden tevens vrijwilligersfuncties. Ouderen sporten meestal mee in het reguliere aanbod; vier op de vijf verenigingen bieden geen speciaal aanbod voor 50-plussers aan.

Dit concludeert het Mulier Instituut dat via het representatieve Verenigingspanel van Nederlandse sportverenigingen (n=450) vragen heeft gesteld over de betrokkenheid van ouderen in de sportvereniging.

Vanwege de toenemende vergrijzing zullen sportverenigingen voor het bestaansrecht van de vereniging of behoud van het huidig ledental zich waarschijnlijk actiever moeten (gaan) richten op oudere doelgroepen en hun specifieke wensen en mogelijkheden. Sportverenigingen ervaren speciaal aanbod voor ouderen nu vaak niet als nodig, maar onderzoek en praktijk laten zien dat specifiek aanbod en goede begeleiding ouderen wel kan stimuleren om te gaan of te blijven sporten.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'