Publicaties
sv Dinxeperlo

sv Dinxperlo: Strijden tegen krimp in de Achterhoek

Behalve Parkstad Limburg, Zeeuws Vlaanderen en Noordoost Groningen behoort ook De Achterhoek tot krimpgebied. Bedrijven en gezinnen trekken weg, groei van de bevolking zit er de eerste decennia niet in. Sterker: tot 2040 zal de populatie in De Achterhoek met zo’n 30.000 afnemen zijn de voorspellingen. En dat heeft óók verregaande gevolgen voor de voetbalverenigingen in die regio.

Er is inmiddels een KNVB-projectleider aangewezen om de gevolgen van deze krimp in kaart te brengen en voor oplossingen te zorgen. Op 3 oktober werden bondscoach Guus Hiddink en Gijs Jolink (organisator Zwarte Cross) benoemd tot ambassadeurs van het project, dat de naam  Scholder an Scholder heeft meegekregen. Een initiatief van o.a. de KNVB, waarbij 72 voetbalverenigingen uit De Achterhoek bewust worden gemaakt van de gevolgen van deze krimp.

Inmiddels zijn veel clubs, al dan niet door de overheid en de verslechterende omstandigheden, gedwongen gefuseerd. Steenderen en Baakse Boys vormen Basteom, H. en K. en Drempt Vooruit heten nu HC’03, FC Winterswijk is ontstaan uit WVC, vv Winterswijk en SKVW en Fortuna W, Ratum en Kotten gingen in 2003 al op in FC Trias.

In Dinxperlo wordt ook gesproken over een fusie tussen Ajax Breedenbroek, DZSV en sv Dinxperlo. De gemeente Aalten, waaronder Dinxperlo valt,  telt volgens onderzoek over vijf jaar 25 procent minder zes- en zevenjarigen. Dat raakt niet alleen de scholen, maar ook de sportverenigingen.

Sandy Schreur (foto) is voorzitter van SV Dinxperlo. Zijn schoonzus zit bij DZSV en zijn broer is trainer bij Ajax Breedenbroek.  Voorzitter van DZSV is Ed Naves, zijn overbuurman. ‘Vroeger lag ons veld centraal in het dorp. Hadden we het alleenrecht. Ouders brachten hun kinderen naar de club die het dichtstbij lag. Sinds DZSV onze directe buurman is geworden – we delen sinds enkele jaren een sportpark – zijn de ledenaantallen ongeveer gelijk. DSZV, van origine protestant, zal zo’n 40 leden meer hebben: 460 om 500. Groei bij de ene club gaat ten koste van de andere. Al werven we niet actief bij elkaar.’

‘Er was een tijd dat alle voetballende meisjes uit Dinxperlo bij DZSV speelden. In de loop der tijd zijn ze allemaal bij ons terecht gekomen.  Hoe dat gegaan is? Ik weet het niet zeker. Het is met een speelster begonnen, die toch liever bij sv Dinxperlo wilde spelen. Zij benaderde op haar basisschool anderen om in ieder geval een elftal te kunnen vormen. Zo is die bal beginnen te rollen. Nu tellen we vijf vrouwenteams met in totaal zo’n 75 meisjes. Voordeel is dat de broertjes van die meisjes  ook bij ons gaan voetballen.

sv Dinxperlo

En dat is nodig ook. ‘Zoals veel clubs zitten we zonder een A-team’, zegt Schreur. ‘Met alle A-junioren van de drie verenigingen in  Dinxperlo, Ajax Breedenbroek, DZSV en sv Dinxperlo, kun je net een team formeren.  Ik heb vorig jaar als 43-jarige in het derde seniorenteam gespeeld.  Samen met 17- en 18-jarigen. Die zouden papa tegen mij kunnen zeggen. De sfeer was prima, maar in de structuur deugt het niet. Mogelijk dat we over twee jaar pas weer een A-team kunnen inschrijven voor de competitie. Tenzij ze overstappen naar DZSV. Vorig seizoen hadden we negen A-junioren. Daarvan zijn er drie overgestapt naar de buurman. Twee haalden de selectie en vier speelden in het derde team. Dit seizoen zijn weer een paar A-junioren overgestapt naar de ‘concurrent’. Die stap wordt nu veel makkelijker gezet dan vroeger. Toen haalde je het niet in je hoofd om de ene club voor de andere in te ruilen.

Samensmelting
Een samensmelting lijkt onontkoombaar. Schreur: ‘We zijn een voorstander van een fusie. Wil je al je spelers op hun eigen niveau laten spelen, heb  je geen andere keuze. Ik heb zelf betaald voetbal gespeeld bij NEC en De Graafschap. Als ambitieus jochie liet ik het wel na om een teamgenoot aan te spelen, waarvan ik wist dat hij de bal kwijt zou raken. Dan draaide ik me liever om om zelf op doel te schieten.  Kans op succes was dan groter. Maar voor die medespelers vergaat daarmee het plezier in voetballen.

We zijn voorstander van een fusie tussen de drie verenigingen: Ajax Breedenbroek, DZSV en sv Dinxperlo. Bij de drie clubs is in het voorjaar een enquête gehouden. Ajax is daarna afgehaakt. Het wilde wel samenwerken, maar een fusie was een stap te ver. Onlangs is de rooms-katholieke kerk van Breedenbroek gesloten. Er wordt nu in Dinxperlo gekerkt en over vijf jaar sluiten daar ook de scholen vanwege de krimp . Wat overblijft is een café. Bij Ajax, met nog 340 leden, realiseren ze zich dat ze vandaag of morgen toch moeten overstappen, maar ze willen dat tijdstip zelf bepalen.

Bij ons heeft 50 procent van de leden gestemd. Daarvan was 85 procent voor een fusie. Maar dan wel met de drie verenigingen. Slechts tien procent was akkoord om ook alleen met DZSV samen te gaan. Bij die club ligt een fusie iets gecompliceerder. 46 procent was na de enquête voorstander om met zijn drieën verder te gaan.  15 procent zag een fusie met ons ook wel zitten. Vijf procent wil dat pas over enkele jaren en 25 procent was tegen. Daar komt bij dat in deze regio voornamelijk op zondag wordt gespeeld en DZSV is een zaterdagvereniging.

Het woord is nu aan de ledenvergadering. DZSV bepaalt op 30 oktober zijn standpunt ten aanzien van een fusievoorstel of een variant daarvan.  Van belang kan zijn of de jeugdleden bij DZSV stemrecht krijgen. Dat is nu nog niet het geval. Uit de enquête bleek dat voornamelijk de jeugdige leden voor een fusie zijn.

Aanwas vindt vooral bij de jeugd plaats. We tellen 20 jeugdteams; een behoorlijk aantal. Maar hoe de situatie over vijf jaar zal zijn?  Mensen trekken nog steeds  weg uit De Achterhoek. Huizen staan langer leeg en stellen krijgen op latere leeftijd pas kinderen. Mijn vrouw werkt in Arnhem en ik in Utrecht. We zijn  kinderloos en houden beiden van reizen. Voornamelijk door Zuid-Amerika. Binnenkort gaan we naar Patagonië.  Het voetbal komt dan weer even op het tweede plan.’

Tags:
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'