Publicaties
HVV Laakkwartier

Tips voor onderhoud velden bij extreem droog weer

De KNVB hoopt dat beheerders, in gebieden waar geen beregenings- of onttrekkingsverbod geldt, door blijven gaan met het beregenen om de velden wedstrijdklaar te krijgen voor het komende voetbalseizoen.

Om beheerders daarbij te adviseren is een beregeningswijzer beschikbaar met praktische tips voor het beregenen van velden om deze in optimale conditie te houden.

Zijn de velden al (deels) verdroogd? Dan hierbij enkele tips:

  • Zo lang het voetbalveld geel van kleur is, kun je er beter niet op lopen of voetballen. Geel gras is niet dood, maar breekt wel af bij het betreden ervan.
  • Maai een verdord voetbalveld niet. Doe dit pas weer als het regelmatig geregend heeft en het gras weer een aantal centimeter lang is. Hoe langer het gras is, hoe beter de grond het beschikbare vocht vasthoudt.
  • Bemest een geel voetbalveld niet in droge periodes. Tijdens droogte gaat het voetbalveld als het ware in ‘zomerslaap’. Het gras stopt met groeien zodat het alle energie kan steken in het gezond houden van de wortels. Niet groeien is dus een overlevingsmechanisme.
  • Bij aanwezigheid onkruid: verwijder onkruid (het best is handmatig). Onkruid is meestal bestand tegen hitte en droogte en ‘steelt’ het vocht uit de grond dat het gras zo hard nodig heeft.
  • Wanneer het gras weer groeit kun je langzaamaan beginnen met maaien. Maai nooit meer dan een derde deel van het gras af en zorg ervoor dat je messen van de grasmaaier vlijmscherp zijn.
  • Houd rekening met het extra doorzaaien van het voetbalveld als de weersomstandigheden weer beter worden.

Kijk hier voor de beregeningswijzer voor natuurgrasvelden.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'