Publicaties
Weekendvoetbal

Vanaf september onderzoek naar aanpak voetbalpiramide

Begin september begint de KNVB een grootschalig onderzoek onder bestuurders, trainers en voetballers om te kijken hoe we tot een toekomstbestendige voetbalpiramide voor het standaardvoetbal (1e elftallen) kunnen komen. Ook de belangenorganisaties, waaronder de BAV, worden meegenomen in het proces.

Verschillende doelgroepen onder andere worden gevraagd hoe zij gelijkwaardigheid tussen elftallen, spanningselementen in de competitie, derby’s/reisafstanden en competitieopzet ten opzichte van elkaar wegen. Wilt u hierover contact hebben met de BAV, schroom niet om contact met ons op te nemen.

Uitdagingen
In de voetbalpiramide is de afgelopen tien jaar veel gebeurd. Zo is de top van de piramide grondig herzien met de komst van de Topklasse en later de 2e en 3e divisie. In deze zelfde periode is het aantal teams in de piramide afgenomen en zien we een verschuiving van de zondag naar de zaterdag. Dat stelt de KNVB voor verschillende uitdagingen: 

  • Een brede onderkant van de piramide om te kunnen blijven zorgen voor derby’s en korte reisafstanden.
  • Goede aansluiting tussen districts- en landelijke competities zodat ambitieuze ploegen door kunnen stromen.
  • Een terugloop van het aantal teams op zondag door overgang naar de zaterdag. Op welke wijze houden we een aantrekkelijke competitie op zondag in stand? 
  • Landelijke dekking van de voetbalpiramide zodat alle teams op passend niveau kunnen spelen, tegen clubs uit de eigen streek of regio. 

Eventuele wijzigingen
Er wordt nu onderzoek gedaan naar de optimale inrichting van de voetbalpiramide en competities. Begin september start grootschalig onderzoek onder bestuurders, trainers en voetballers. Door middel van een mail met een vragenlijst worden de doelgroepen benaderd en vraagt de KNVB input. Met de uitkomsten van het onderzoek gaat de KNVB verschillende scenario’s uitwerken die ze vervolgens in zogenaamde focusgroepen gaan bespreken. Ook de BAV wordt betrokken in het proces. Streven is uiteindelijk dat eventuele wijzigingen vanaf het seizoen 2022/’23 worden doorgevoerd.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'