Publicaties

Veel vragen over gevaren kunstgras met rubbergranulaat

Het amateurvoetbal is na een uitzending van Zembla in de ban van de vermeende gevaren van kunstgrasvelden met rubbergranulaat. Wat zijn de laatste ontwikkelingen?

In de reportage van het tv-programma werd een link gelegd tussen het voetballen op kunstgrasvelden met rubbergranulaat en kanker bij kinderen. Een eerder onderzoek van het RIVM concludeerde dat er geen risico’s zouden bestaan. Dat onderzoek werd in ZEMBLA bekritiseerd. De uitzending zorgde voor een storm aan reacties, van verenigingen, gemeenten, ouders, politiek en de industrie zelf. Wat zijn de laatste ontwikkelingen?

– Het RIVM heeft een statement afgegeven, waarin ze het volgende meldt: ‘Het RIVM verwacht niet dat de toepassing van rubbergranulaat op kunstgras zal leiden tot risico’s voor de gezondheid. Er is nu geen reden om te stoppen met sporten op deze velden.’ Wel komt er een nieuw onderzoek, waarbij de uitkomsten begin 2017 worden verwacht. Ook heeft het RIVM een lijst van belangrijke vragen samengesteld. Daar staat bijvoorbeeld in dat ze kinderen afraadt om met de rubberkorrel te spelen en na het voetballen de korrels eraf te spoelen.

– Minister Edith Schippers wil niet wachten tot begin 2017 met een nieuw onderzoek. Zij maant om al voor het eind van het jaar met de laatste onderzoekresultaten te komen. ‘Ik begrijp de zorgen naar aanleiding van de uitzending en de vragen die nu gesteld worden. Dit is voor mij reden geweest om meteen in overleg te gaan met het RIVM. Naar aanleiding van het overleg heb ik uit voorzorg het RIVM gevraagd met spoed extra onderzoek te doen’, aldus Schippers.

– Ook de KNVB heeft een reactie op de onrust gegeven. Zij zegt onder andere dat er nog gewoon op kunstgras kan worden gespeeld, maar dat extra onderzoek welkom zou zijn. ‘De KNVB richt zich op de feitelijke advies en informatie van het RIVM. De onderzoeken die er door RIVM zijn gedaan, wijzen uit dat er geen gezondheidsrisico’s zijn voor sporters. Zembla stelt dat de opzet van de onderzoeken onvoldoende zekerheid biedt om die conclusie te kunnen stellen. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat aantoont dat rubberen korrels kankerverwekkend zijn, levert meer onderzoek meer informatie op. Dat draagt bij aan meer zekerheid over de veiligheid en gezondheid op de Nederlandse velden voor de sporters.

– Het bureau InTox dat het eerste onderzoek naar rubbergranulaat deed zegt dat er niet is gesjoemeld met urinemonsters van proefkonijnen. Ook is ze boos op ZEMBLA dat hen geen reactie is gevraagd. Het televisieprogramma ontkent dat en zegt dat het wel degelijk is gebeurd.

– Enkele gemeenten en verenigingen hebben reeds hun kunstgrasvelden (met rubbergranulaat) gesloten en denken er zelfs aan ze te vervangen.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'